donderdag 25 april 2013

Interview Jon van Eerd


Jon van Eerd zit 25 jaar in het vak. Dat viert hij samen met Lone van Roosendaal in de jubileumvoorstelling Jon en de Jongens. “We zingen mooie liedjes die we met verhalen, herinneringen en roddels aan elkaar kletsen.”

Na zijn studies Engels en Theaterwetenschappen, ging Jon van Eerd (52) meteen de planken op. Want hij wist 25 jaar geleden één ding heel zeker: hij wilde het theater in. En hij had met zichzelf de afspraak gemaakt dat als hij zo’n jaar of 32 was, en zijn carrière nog niet veel voorstelde, hij ermee zou stoppen. Het liep gelukkig anders. Want Jon van Eerd kan nu al terugkijken op een rijke, afwisselende theaterloopbaan. Zijn kracht is misschien wel dat hij niet in een hokje te stoppen valt. Hij is acteur, schrijver, musicalster, zanger en komiek in één. “Die variatie heb ik altijd nagestreefd, hoe moeilijk dat ook is in Nederland, waar iedereen graag een stempel op je voorhoofd zet. Ik vind dat je altijd moet proberen jezelf niet te herhalen. Toon lef!”

Jon van Eerd wilde zijn zilveren theatertournee graag samen met iemand delen en maar één collega kwam daarvoor in aanmerking: Lone van Roosendaal. “Het is een waanzinnige zangeres en nadat ik samen met haar had gespeeld in Boeing Boeing wist ik ook dat het een geweldige actrice en comédienne is. Daarnaast zijn we zijn ook nog eens hele goede vrienden”, legt Van Eerd uit.
In Jon en de Jongens zingen de twee liedjes die ze altijd al wilden zingen. “We brengen zowel grappige als ontroerende nummers, en soms swingen we erop los.” Liedjes van grote namen als Wim Sonneveld, Bette Midler en Charles Aznavour komen voorbij, en natuurlijk ook Ik ben wat ik ben, Van Eerds gevoelige en stoere hit uit de musical La Cage aux Folles. Tussen de nummers door vertellen Van Eerd en Van Roosendaal onthullende weetjes en roddels uit de coulissen van de showbizzwereld, en halen ze herinneringen op aan hun indrukwekkende loopbanen.

Steviger in het zadel
In de aanloop naar deze jubileumvoorstelling, bijna als voortijdige cadeautjes, viel Van Eerd een paar maal in de prijzen. Hij ontving in 2011 twee Musical Awards (beste mannelijke hoofdrol en beste vertaling/bewerking La Cage aux Folles), de Johan Kaart Prijs en in 2012 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. “Ik durf nu, eindelijk, te geloven in mijn eigen kunnen. Ik zit steviger in m’n zadel en heb meer zelfvertrouwen.”
Dat neemt niet weg dat hij zich realiseert dat het elk moment voorbij kan zijn. “Je kunt nooit achterover leunen, je móet alert blijven. Ik stel mezelf altijd vraagtekens bij wat ik doe.” Van Eerd wordt hierin met raad en daad bijgestaan door twee mensen. Allereerst zijn echtgenoot Ton Fiere, directeur van het M-Lab, het ‘laboratorium’ voor vernieuwend musicaltheater, en daarnaast Caroline Frerichs, de regisseur met wie hij al jarenlang zijn komedies maakt. “Hun meningen zijn onmisbaar en cruciaal voor het eindresultaat”, vertelt Van Eerd.

Veel rust om stil te staan bij zijn 25-jarige theaterbestaan heeft Van Eerd niet. “Ik kijk graag vooruit, óp naar de volgende 25 jaar.” Om te beginnen schittert hij vanaf oktober 2013 weer als het inmiddels bekende theaterpersonage Harrie Vermeulen in de nieuwe hilarische komedie Harrie en Twee Meesters. Tot slot, nog één vraag over Jon en de Jongens: wie zijn toch die ‘jongens’? “De mannen van de live band natuurlijk!”, lacht Van Eerd. “Ja, goed dan, het zijn ook ‘de jongens’ van Lone. Naast haar man ben ik de enige die ze zo mag noemen!”

Liesbeth Maas

Jon en de jongens is op donderdag 16 mei 2013 te zien in Schouwburg. Kijk voor meer informatie en het bestellen van kaarten op onze website.

woensdag 10 april 2013

Interview Rick en Pia


Van (v)echtscheiding naar nieuw geluk
Pia Douwes en Rick Engelkes in toneelstuk Kramer vs Kramer