woensdag 19 juni 2013

Achter de schermen: Voorproefjes voor de marketing



Achter de schermen: trekkenwand #2

Vorige week was het weer zo ver: de periodieke controle van de trekkeninstallatie in Schouwburg Almere. De mannen van Trekwerk B.V. waren druk aan de slag om alle decorconstructies te controleren. Trekwerk B.V. doet dit in ruim 75% van alle theaters in Nederland. Het is een flinke klus om alle constructies te testen, want wist je al dat dat onze Schouwburg één van de grootste trekkeninstallaties van heel Nederland heeft? In dit blog vindt u meer interessante weetjes over de trekkenwand. 

Wist je dat... het hijsen van decorstukken vroeger met de hand gebeurde?
Trekwerk B.V. houdt zich voornamelijk bezig met ‘rigging’ ofwel het elektronisch hijsen en liften van decorstukken. Deze techniek werd pas na 1998 ingevoerd, ten gevolge van de nieuwe Arbowet ‘Norm 2’. Deze wet beschermt theatertechnici tegen te veel fysieke belasting. Dankzij de trekkeninstallatie kunnen decors met een computer bediend worden. Het scheelt dus veel fysieke inspanning, maar vereist daarentegen ook veel meer mentale inspanning..

Wist je dat... je over de constructie heen kon lopen?
Deze constructie is wel 20 meter hoog! Je bevindt je dan boven het podium van de grote zaal. Dit podium is ook nog één van de grootste podia van de theaters in Nederland. Op deze constructie hangen machines die als een katrol werken voor de trekken. Je kunt zo over het hele podium lopen.

Wist je dat... het hijsen van lasten boven personen wettelijk gezien niet is toegestaan.
Dit staat in de algemene richtlijnen voor machines. In theaters wordt het, ondanks alle risico’s, gedoogd. Daarom vraagt deze nieuwe techniek niet alleen om een minimumleeftijd en certificering, maar ook om veel onderhoud. Er moeten maandelijks controles uitgevoerd worden om de veiligheid van het publiek, de artiesten, maar ook van de mensen achter de coulissen te waarborgen. Want stelt u zich eens voor dat er iets mis gaat..

Wist je dat... niet iedereen de trekkenwand zomaar mag bedienen.
Allereerst is er een minimumleeftijd van 18 jaar. Daarnaast vraagt het bedienen van de trekkeninstallatie om certificering. Theatertechnici moeten een wettelijk verplicht certificaat genaamd BTM in hun bezit hebben. Dit staat voor Bedieningsvakman Mechanische Trekwanden. Tijdens deze vierdaagse cursus komen meerdere dingen aan bod, zoals wet- en regelgeving, maar ook het traceren van storingen.

Wist je dat... de maximale belasting per trek maar liefst 500 KG betreft. 
Ook de zijtreks kunnen 500KG dragen. Het is dus tegenwoordig niet eens meer mogelijk om decorstukken met de hand de verplaatsen. In totaal zijn er in onze Schouwburg 21 zaaltreks. Deze zijn 72 meter lang Er is dus ruim 1500 meter aan touw om de decors mee te liften! De zaaltreks kunnen ook nog eens een gewicht 1500KG dragen. Hieronder ziet u een afbeelding van onze Schouwburg met een trek. Aan de trek hangen gewichten van 4x125KG.

Wist je dat... er allerlei eisen zijn waaraan de trekroedes moeten voldoen.
De roedes hangen standaard 20 a 25 cm uit elkaar. Ook hangen ze parallel aan het voetlicht. Per trek is het te belasten gewicht nooit zwaarder dan 75 kg. Het kluitgewicht is nooit zwaarder dan 6 kg. Dit wordt jaarlijks door een inspecteur onderzocht.

Door Lisa Wortel

Achter de schermen: Muurschildering Hoge Foyer


Muurschildering Hoge Foyer

Schouwburg Almere is ontworpen door Japans Architectenbureau SANAA. Kenmerken van SANAA zijn grote hoeveelheden en diverse lichtinvallen. Deze zorgen ervoor dat de eyecatcher van de schouwburg goed tot uiting komt. Zelfs buiten het gebouw!

De eyecatcher van Schouwburg Almere is natuurlijk de prachtige muurschildering in de Hoge Foyer. De muur is maar liefst 24,8 meter hoog en 23 meter breed. Dankzij de glazen wand aan de voorkant van het gebouw is de muur al vanuit de stad te bewonderen. Het is hét kenmerk van de schouwburg.

Het concept van de muurschildering komt van Japanse kunstenaar Michael Lin. Hij raakte geïnspireerd dankzij een patroon in stof dat ontworpen was door Nederlands modebedrijf Vlisco. Dit bedrijf ontwierp op dat moment voor de Afrikaanse markt. Kleding bestond uit prachtige kleuren en diverse ontwerpen. Beeldhouwer Jos Reniers ging met dit idee aan de slag. Hij ontwierp het uiteindelijke dessin van de muurschildering.


De muurschildering is aangebracht door Art Department. Met een team van acht kunstenaars gingen zij aan de slag. Het aanbrengen van de muurschildering begon met het tekenen van het patroon. Vervolgens werden er steeds delen van het patroon geverfd.

Benieuwd naar de muurschildering of andere highlights in de schouwburg, kom vooral even langs!