woensdag 27 november 2013

Interview: Monique Corvers over Een ijskoud wonder




Muziek die raakt, een verhaal dat tot de verbeelding spreekt, een familievoorstelling waar je met z’n allen blij van wordt; drie goede redenen om naar Een ijskoud wonder van het Utrechtse jeugd- en muziektheatergezelschap Het Filiaal te gaan.

“Nee, deze voorstelling is niet alleen voor kinderen”, zegt regisseur Monique Corvers. “Voorstellingen van Het Filiaal zijn er voor iedereen die soepel van geest is en mee kan gaan in de werelden die het gezelschap op de planken neerzet. In Een ijskoud wonder is dat de wereld van Frank, een jongen die droomt van grote daden en verre reizen, maar die het moet doen met een baan bij de kleine bank van zijn vader. Als alles mis dreigt te lopen krijgt hij hulp uit onverwachte hoek.”

Feelgood
“Best kans dat dit verhaal een belletje doet rinkelen”, legt Monique uit. “Ik ben nu eenmaal gek op de filmklassieker It's a Wonderful Life van Frank Capra. Met een scheutje A Christmas Carol van Charles Dickens en de krachtige muziek van Gábor Tarján, is het echt een feelgood voorstelling voor in de winter. Ik hoop dat iedereen er “gewoon blij” uitkomt, met appetite for life zoals je dat zo mooi zegt in het Engels. Maar ook met stof om over na te denken en te praten. We leven nu eenmaal in een tijd waarin we elkaar nodig hebben om dingen gedaan te krijgen. De bomen groeien niet meer tot in de hemel. In de voorstelling zie je dat heel letterlijk, met een bankrun en een graaiende bankier.”

Muzikale lijnen
IJzersterke acteurs brengen het verhaal met flair, tempo en humor, de muziek doet de rest. Gábor Tarján, vaste componist van Het Filiaal: “Muziek vertelt het verhaal op een ander niveau dan woorden. Het gaat regelrecht je hart in. De muzikale lijnen die elkaar in Een ijskoud wonder op verschillende manieren kruisen, zijn bijvoorbeeld een metafoor voor de mensen die het leven van Frank Beelen op onverwachte momenten kruisen. In al onze voorstellingen speelt muziek een belangrijke rol, daarom zie je op het podium ook vaak de muzikanten.”
Het héle toneel doet mee, en voor de ogen van het publiek nemen de acteurs een andere rol aan; een speelsheid die verrassend uitpakt in de grote zalen die Een ijskoud wonder aandoet. “Kinderen vinden dat heel overtuigend”, weet Monique uit ervaring. Eerdere stukken van haar trokken volle zalen (zoals dit jaar Toen mijn vader een struik werd, naar een boek van Joke van Leeuwen), dus ze weet waar ze het over heeft. “Ik maak iets van wat ik zie, lees, hoor en geef dat terug aan de wereld. Aan het eind van de voorstelling ligt dat als een uitgepakt cadeau in je handen.”

Door Francine Smink

Een ijskoud wonder is op vrijdag 29 november om 19.30 uur te zien in Schouwburg Almere. 

Gedicht van Sint