donderdag 30 april 2015

Blog van Arie: Onder de groene hemel

Ambassadeur Arie bezocht de musical 'Onder de groene hemel' en waande zich weer even in de hippie-jaren.



woensdag 15 april 2015

Romeo & Julia: Kaart van de liefde




Lucas de Man regisseert Shakespeare’s ultieme liefdesklassieker ‘Romeo & Julia’ en vroeg zich af hoe het eigenlijk met de huidige twintigers en dertigers gesteld is, qua liefde. Hij deed hier, samen met Parship en BNN, onderzoek naar. De resultaten vind je op www.kaartvandeliefde.nl. Hieronder alvast 8 wetenswaardigheden over de liefde in Almere.


donderdag 9 april 2015

Blog van Arie: Edwin Evers Band


Ambassadeur Arie bezocht het concert van de Edwin Evers Band en genoot van een gezellige, ontstappen avond met veel bekende covers om lekker mee te zingen.






Het was een keur aan liedjes die voorbij kwamen welke allemaal bekend zijn en meegezongen konden en mochten worden. Er mochten ook foto’s gemaakt worden. Het geluid in het begin (eerste drie kwartier) was niet altijd optimaal. De zanger en zangeressen moesten flink hun best doen om boven te muziek uit te komen, wat niet altijd lukte. Zodoende hoorde je niet wat ze zongen en dat is gewoon erg jammer. Daarna gingen ze een soort huiskamer nabootsen en daar werd ook volop gezongen. Vanaf daar was het geluid wel goed en de rest van de avond bleef dat ook zo. Het was een zeer gevarieerd programma met veel grappen en humor. De muziek had de boventoon. Er werd ook nog een leuk spel gespeeld. Dit gebeurde tijdens het laatste half uur van het concert. Al met al een hele leuke gezellige avond wat je niet mag missen. Echt een aanrader en een leuk avondje uit. Zeer ontspannen en relaxed.

Edwin Evers Band
vrijdag 29 mei 2015
meer info en tickets

woensdag 8 april 2015

Blog van Judith: Romeo & Julia




Ambassadeur Judith bezocht 'Romeo en Julia' van Het Zuidelijk Toneel. Een aanrader voor zowel een jonger als een wat ouder publiek.


donderdag 2 april 2015

Interview Eric van Sauers: "Ik kan niet wachten"

Drie hele theaterseizoenen was hij niet als cabaretier te bewonderen. Maar nu is hij terug en dus is het de hoogste tijd om uit te vinden wat zijn nieuwe plannen zijn. 


woensdag 1 april 2015

Interview Viggo Waas: "Een held in je dromen"


Ineens was de tijd rijp voor een soloprogramma. Viggo Waas – al sinds 1987 NUHR-lid en daarnaast te zien in diverse tv-programma’s – had verhalen te vertellen. Daarnaast wilde hij weten hoe het is om zonder zijn vrienden op het podium te staan: “Ik wil wel eens weten hoe het is om in mijn eentje de spanningsboog van een avond te moeten maken.” Dus nu is er zijn solo Cruijff en Pipo.

Moralistische betweter

Waas merkte dat de verhalen in zijn voorstelling eigenlijk allemaal over helden gaan. “Ik heb als jongetje altijd een held willen zijn. Ik had ook veel helden, van Johan Cruijff tot Ivanhoe, van Robin Hood tot James Bond. En natuurlijk treed ik niet voor niks op. Ik heb nu de behoefte dit te doen en ik voel me verplicht dat gevoel te volgen. Het tweede gedeelte van de titel gaat over Pipo de Clown. Voor velen in mijn tijd een held, maar voor mij was hij alles wat ik niet wilde worden. Pipo is een moralistische betweter! Maar ja, uiteindelijk blijkt natuurlijk: je wilt Johan Cruijff zijn, maar als je goed over jezelf nadenkt, ben je Pipo de Clown.” Hij sprak al jaren geleden met collega en vriend Eric van Sauers over een programma vol heldenverhalen waarbij waarheid en fantasie door elkaar lopen. “Ik ben ook op het spoor gebracht door de film The Secret Life of Walter Mitty waarin iemand een heel ander leven voor zichzelf fantaseert. De verhalen die ik vertel in de voorstelling zouden allemaal best waargebeurd kunnen zijn. Op het moment dat je denkt: dat heeft hij vast niet zo gedaan, ga ik in mijn fantasie nog even door.”

Kletsen met Mick Jagger
Is het gek dat nu alles uit Waas zelf moet komen? Ja en nee, vindt hij. “Want ik hoef nu geen concessies te doen. Als ik het fout doe, doe ik het zelf fout. Ik ben benieuwd hoe ik het vind, alleen op pad. Als het niet lukt, is het niet het einde van de wereld. Maar ik heb het idee dat ik met Cruijff en Pipo iets moois kan maken. Ik ambieer geen solocarrière, helemaal niet, maar het is wel eens goed om eens een keer uit je comfortzone te stappen.” Hij noemt het ‘een ingecalculeerd risico’ want hierna ligt er in de comfortzone weer een programma met NUHR in het verschiet. “Ik ben in wezen een teamplayer. Maar toen zei Mick Jagger, die ik toevallig tegenkwam in Rotterdam waar hij met de Stones optrad: ‘Ik ga ook af en toe solo. Zeg ik tegen Keith en Charlie: nu even niet. Ga nou gewoon je eigen songs spelen, jongen.’ Tja, als Mick Jagger het zegt…”

Een held in je dromen
Cruijff en Pipo wordt aangekondigd als een programma over waarheid en leugen. Interessant thema voor de cabaretier, die daar bij NUHR al vaker een subtiel spel mee speelde. Waas: “Ik heb vaak dat ik in mijn dromen en fantasie dingen doe die ik graag had willen doen. Ik red mensen uit brandende huizen, ik red Theo van Gogh, ik voorkom de aanslag op Charlie Hebdo. Zo droom ik het van me af. Waarschijnlijk is dat een heel bekend gegeven in de psychiatrie, haha, maar dat heb ik niet uitgezocht. Het zal er mee te maken hebben dat je daarmee je angsten bezweert. Ik vertel in de voorstelling ook dat ik de opdracht krijg van MI6 om naar Poetin te gaan. Ik heb in dienst gezeten en een special forces-opleiding gehad, dus ik kan daar zo heen. En met mijn schroevendraaiersetje het Kremlin binnenkomen om Poetin ter verantwoording te roepen.”

Glashard liegen
Cruijff was een jeugdheld voor Waas, die zelf tot zijn 24e op vrij hoog niveau heeft gevoetbald bij Ajax. Waas kan hem ook bijzonder goed imiteren zoals hij in de laatste NUHR-voorstelling Back to basic nog eens demonstreerde. De twee zijn elkaar ook al meerdere keren tegengekomen. Blijft zo iemand een held? “Ik vind Cruijff nog steeds een heel bijzondere man. Dat ís ook echt een bijzondere man. Helemaal zichzelf en heel aardig. Maar wel met een hele duidelijke, eigen mening die misschien niet te begrijpen valt voor iedereen.” Zijn er ook helden van hun voetstuk gevallen? “Ja, Lance Armstrong. Dat blijkt gewoon een drugsverslaafde te zijn! Dat vind ik echt vervelend. Ik keek dagenlang naar de Tour de France om hem te zien winnen. Kon ik tranen van in mijn ogen krijgen. Nu blijkt hij gewoon de allergrootste valsspeler te zijn. En altijd glashard liegen hè.”

Gruizige gitaren
Nu staat Viggo Waas toch niet helemaal alleen op het podium. Hij wordt ondersteunt door gitarist en componist Wouter Planteijdt. Die schreef ook de muziek bij de nieuwe liedjes die Waas zingt in Cruijff en Pipo. Bovendien heeft hij een soundschape gemaakt dat bij de verhalen past. Geluiden, samples, flarden van bekende tunes komen langs. Zo heeft het vrolijke ‘Pipo de Clown en Mamaloeeeee’ een extra en vooral gruizig gitaarjasje gekregen. “De muziek steunt me enorm. Wouter is een weergaloze muzikant en daar kan ik van genieten. Ik heb tien nieuwe liedjes geschreven die ik ga zingen. Het zijn niet echt cabaretliedjes geworden. Wouter komt uit de popmuziek, de vrij experimentele hoek, dus dat hoor je terug in de muziek.”

Een betere versie van Viggo Waas
Hoewel Viggo Waas de meeste verhalen zelf heeft meegemaakt – zij het dat ze nu schromelijk overdreven in Cruijff en Pipo terecht zijn gekomen – vindt hij dat niet alles over hem hoeft te gaan. “Heldendom heeft ook te maken met wat er in de wereld gebeurt. Ik vind sowieso dat cabaret moet gaan over ‘ik ten opzichte van de wereld’. Niet met het vingertje, maar wel: zo kijk ik er tegenaan.” Waas wil in zijn programma graag een betere versie laten zien van hem zelf. “Je kijkt naar iemand die vertelt hoe hij had willen zijn. En als het goed is, zijn er bepaalde momenten dat je denkt: dit had hij heel graag willen doen, maar dat heeft hij waarschijnlijk niet gedaan. En dat herkennen we wel, want dat doet iedereen wel eens. Dat is mooie: in je dromen en fantasie kun je alles goed maken. Maar uiteindelijk moet je dealen met wie je zelf bent.”

Viggo Waas | Cruijff en Pipo (try-out)
wo 29 april 2014
meer info en tickets