zondag 31 maart 2013

Interview Paul & Sanne

foto: Leo van Velzen

In januari 2013 werd Adèle Bloemendaal tachtig jaar. Reden voor een hommage aan de zangeres, actrice en cabaretière, in de vorm van het dubbelportret 'Adèle' door Sanne Wallis de Vries en Paul Groot. Op 18 april  spelen ze in Schouwburg Almere.

Wat zijn jullie eerste herinneringen aan Adèle?
Paul: "Een geinponem, een vrouw met een enorm vrolijke uitstraling, met carnavalshits. Ik heb haar leren kennen in ’t Schaep met de 5 poten en De Brekers, waarin ze een heel grote rol had. Pas later heb ik een cd van haar gekregen en heb ik kennisgemaakt met die prachtige nummers van haar. Toen heb ik ontdekt dat ze ook van heel goede, literaire teksten hield."
Sanne: "’t Schaep is van voor mijn tijd. Mijn eerste ontmoeting met haar was een CD die ik ooit kocht; met het Nederlandstalige repertoire dat alleen zij op haar unieke manier bracht. Prachtig. En aan dat typische hoofd met blond piekhaar. Een beetje streng." 

Sanne: "Hoe benader je iemand die zo’n groot artiest is geweest?"
Paul: "Iemand die zoveel kanten heeft, hoe spreek je die aan?"
Sanne: "We zijn bij haar langs geweest, in een piepklein keukentje. Martin van Dijk, die jarenlang haar componist en vaste begeleider is geweest, en de schrijver van haar liedjes, Jan Boerstoel, waren erbij"
Paul: "Bij hen komt het idee voor deze voorstelling vandaan. Wij zijn ervoor gevraagd."

Wat vindt ze ervan dat ze de hoofdpersoon is in een voorstelling waarin ze zelf geen rol speelt?
Paul: "Haar eerste reactie was: ‘ik ben toch nog niet dood?’ Na een half uur wilde ze een afspraak maken om samen de voorstelling te gaan schrijven. Maar dat kan niet, het is voor haar een te grote belasting. Ze is broos. Ons bezoek haalde al zoveel herinneringen naar boven, dat ze een nacht niet sliep."
Sanne: "Het toeren heeft ze echt vréselijk gevonden. Daar heeft ze nare herinneringen aan."

In de voorstelling spelen jullie allebei Adèle, en ook jezelf.
Paul: "Het is een collagevoorstelling met citaten, acteurs die verschillende rollen spelen, fragmenten uit interviews en liedjes. Bekende liedjes, maar ook een nieuw lied, dat uit ons bezoek aan haar is voortgekomen: Hellevaart. Net als vroeger heeft Adèle haar ideeën geponeerd en hebben Jan Boerstoel en Martin van Dijk het nummer geschreven."
Sanne: "Ik wilde eigenlijk ook een nummer schrijven, over de jaren ’80, als reactie op haar lied over de jaren ’60. Het rare Droste-effect is namelijk dat je nu heel goed hoort dat 'de jaren ‘60'  in de jaren ‘80 is geschreven. In de jaren ’80 zat ik in de puberteit, ik verveelde me stierlijk, ik wilde uit recalcitrantie keihard Vanity 6 aanzetten. "De jaren ’80, de verveling sloeg weer toe…" zingen, dat leek me een goed idee. Maar het is er niet van gekomen."

Herkennen jullie iets van jezelf in haar?
Paul: "De liefde voor mooie teksten en de toewijding aan het werk. Haar onafhankelijkheid, de vrijheid die ze nam, het schijt hebben aan alles, daar had ik wel wat meer van willen hebben. Ik ben wat voorzichtiger."
Sanne: "Als toerende solovrouw moet je alles onder controle hebben. Constant fit en alert zijn. Als je dan klaar bent, is het heel lekker om helemaal los te gaan. Nu ik kinderen heb lukt me dat niet meer. Maar die vrijheidsdrang, die liederlijkheid, die herken ik zeker."

Is het een hommage waarin Adèle op een voetstuk staat?
Paul: "We zijn allemaal vervuld van bewondering voor haar. De motivatie is oprecht. Als je haar ziet spelen in ’t Schaep…"
Sanne: "Ze geeft niet te veel."
Paul: "Ze tilt het net boven naturel uit, zonder dat het grotesk wordt."
Sanne: "Maar we leveren ook commentaar, als onszelf. Ik vind niet alles heilig aan Adèle. Je hoeft niet alle tijdvakken kritiekloos na te spelen. Ik heb bepaalde overeenkomsten met haar: ik ben ook moeder, artiest en vrouw. Maar dat wil eigenlijk niet zoveel zeggen. In eerste instantie herkende ik veel in interviews met haar, maar als je een laag dieper graaft merk je dat er veel verschillen zijn. Bijvoorbeeld haar uitspraak: ‘je mag liegen, maar niet tegen jezelf’. Dat heb ik helemaal omgekeerd."

Paul: "Mensen van rond de dertig weten vaak helemaal niet wie ze was."
Sanne: "Laatst zei een vriend: jij gaat toch iets met Karin Bloemen doen?"
Paul: "En dat terwijl ze gepionierd heeft met de one-womanshow."
Sanne: "Ze heeft prachtig werk gemaakt dat bijna nooit meer gebracht wordt. Zonde."

© Janneke Dijke, alpen.cc

donderdag 28 maart 2013

Tips van Hans

foto: Clemens Rikken


Zo langzamerhand naderen wij alweer het slot van dit theaterseizoen. Maar voor het zover is hebben wij nog een flink aantal leuke en prachtige voorstellingen te gaan.  

Zo kunt u binnenkort gast zijn in het 'hotel' Faulty Towers. Beleef wat de gasten in deze onovertroffen TV-serie ook hebben meegemaakt! Dineren en lachen. Een aantrekkelijke combinatie kan ik u verzekeren!! Teken in op een van de avonden van 9 t/m 14 april. Veel van onze bezoekers zijn u al voor gegaan.

Ronduit mooi en ontroerend is de voorstelling Ik ben er nog van Debbie Petter. U kent haar wellicht nog als presentatrice van het NOS-journaal. Maar zij heeft veel meer in haar mars. Zo speelde zij in producties als Zadelpijn en ander damesleed en  schreef zij een ontroerend boek over haar moeder, waarbij de invloed van de oorlogstijd op het gedrag van haar moeder en kernthema vormt. Dit boek  vormt de grondslag voor deze prachtige solovoorstelling. Ik heb hem al een keer gezien. Een absoluut pareltje! (11 april)

Ontroerend is ook het toneelstuk Kramer vs Kramer. Pia Douwes en Rick Engelkes staan borg voor een knappe toneelversie (mooie recensies!) van de gelauwerde film met Meryl Streep en Justin Hofman.  Zien hoor!! (17 april)

Tot slot was het moeilijk iets te missen van de recente positieve publiciteit  die de voorstelling Adèle heeft gekregen. Sanne Wallis de Vries en Paul Groot weten een prachtige schets te geven van de persoon en het werk van de bijzondere Adèle Bloemendaal. Ook zo’n voorstelling die u eigenlijk niet mag missen hoor!! (18 april). 

Graag tot ziens bij ons in Schouwburg Almere!

Hans Kraaijeveld
directeur a.i.

vrijdag 22 maart 2013

Recensies over Henry van Loon



Comedian Henry van Loon is bij het grote publiek misschien nog niet zo bekend, maar het regent sterren voor dit aanstormend talent.

donderdag 21 maart 2013

Trots op onze bezoekers



foto: Clemens Rikken


De magie van theater is dat er altijd iets met je gebeurt als je in de zaal zit. Ik heb het voorrecht dat ik word betaald om naar voorstellingen te gaan kijken! Het kan slechter! Gemiddeld zie ik dan ook zo’n 150 voorstellingen per jaar. Daar zit er best een aantal tussen, waarvoor ik zelf op het eerste gezicht niet snel een kaartje zou kopen. En toch is het altijd zo dat ik, als ik in zo’n voorstelling zit, altijd  weer word meegenomen door wat er op het podium en in de zaal gebeurt. Het vakmanschap van de spelers, licht en  geluid, maar ook het genieten van het publiek maakt dat ik vrijwel altijd met een heel opgetogen gevoel de zaal weer verlaat. Als je naar theater gaat, ga je anders naar buiten dan toen je binnen kwam. Theater is een huis vol verhalen en emoties! 

Zo zorgt elke voorstelling weer voor andere gevoelens. Als een cabaretier een zaal vol mensen aan het lachen krijgt, of een groep als LA the Voices een groot publiek op de banken en in vervoering weet te brengen, maar ook als een mooi toneelstuk ontroering weet te veroorzaken, dan is het als directeur van de schouwburg ook voor mij genieten. Ik ben dan heel trots op ons publiek. Onze bezoekers zijn heel “gul” naar de artiesten. Steevast krijg ik na de voorstelling van hen te horen dat zij (de artiesten) zelf ook een heerlijke avond hebben gehad.  

Dat maakt mij trots. Trots op u als publiek, maar ook op onze eigen mensen die achter de coulissen een heel belangrijke bijdrage aan het succes van een avond leveren. Dat maakt theater tot een fantastische plek om te zijn. Als u dat net zo ervaart, deel dat ook met mensen in uw omgeving die mogelijk nog nooit naar de schouwburg zijn geweest!

Hans Kraaijveld
directeur a.i.