maandag 15 december 2014

Interview Samba Schutte: “In Nederland mag de lach pijn doen”





“Het spijt me, maar ik ben nog niet klaar voor een tweede show”, schrijft comedian Samba Schutte (31) in 2010 aan zijn publiek. Schutte, die in 2006 het Leids Cabaret Festival won, is doorgebroken met zijn eerste show Hakili Jambar, maar merkt dat het snelle succes hem heeft opgebrand. Een tweede show kost teveel energie. Schutte cancelt alle tachtig voorstellingen. Hij heeft tijd nodig. Hij wil nieuwe ervaringen opdoen. Schutte vertrekt naar Amerika om zich als comedian te ontwikkelen.

In Los Angeles schrijft hij zich in voor een comedywedstrijd. Hij wint en vanaf dan gaat het ook in Amerika hard. Schutte wordt één van de vaste bespelers van de World Famous Comedy Store in Los Angeles, dé plek waar comedians als Richard Pryor, Jim Carrey en Robin Williams groot werden. Hij speelt in commercials, zoals Amazing Street Hack van Ubisoft, speelt in films op internet en is volgend jaar te zien in de comedy The Tiger Hunter als de huisgenoot van Community-acteur Danny Pudi.


Nu is Schutte terug in Nederland om de show te spelen die hij in 2010 afzegde. “Je Maintiendrai” gaat op drie januari in première in theater Diligentia in Den Haag. “En de show is zoveel beter geworden dan de show toen was”, vindt Schutte. In de voorstelling praat hij over zijn ervaringen in Amerika, over multiculturalisme in Nederland en houdt hij het vooral positief. “Ik ben niet zo van het beledigen in het theater.”
Stof voor verhalen heeft hij in ieder geval genoeg. Dat hij met moeite Amerika binnen kwam, omdat de geboren Mauritaniër op zijn paspoort “Islamitische Republiek Mauritanië” heeft staan. Of dat er op zijn werkvisum stond dat hij een alien of extraordinary ability was. “Hilarisch”, vindt Schutte. “Dat is blijkbaar de omschrijving die ze voor artiesten gebruiken.” Als titel voor zijn voorstelling koos Schutte “Je Maintiendrai” (‘ik zal handhaven’). “Een show over hoe we onszelf staande kunnen houden als dingen even tegenzitten”.
Want hoewel het succes in Amerika groot was, waren er voor Schutte genoeg momenten waarop de twijfel toesloeg. Hij verloor twee vrienden na zijn vertrek naar Amerika en het ging uit met zijn vriendin. Tijdens de eerste zomer in Amerika werd zijn moeder ernstig ziek en vloog hij naar haar toe om een paar maanden voor haar te zorgen. “Toen stond ik op een cruciaal punt”, vertelt Schutte. “Of opgeven, of volhouden en uiteindelijk teruggaan naar Amerika”. Hij stelde zichzelf de vraag waarom hij ook alweer naar Amerika was gegaan. “Omdat ik beter wilde worden.”
Schutte vertrok weer naar Amerika en speelde bijna elke avond in Los Angeles. Dan weer om materiaal te oefenen voor publiek in de speciaal daarvoor aangewezen ‘Bellyroom’ van de Comedy Store, dan weer om tien minuten volle bak te gaan in de hoofdzaal. Topsport, want in Amerika verlangen ze dat je ze elke minuut “bijna zeven keer laat lachen”. “Wat ik deed was nieuw voor de meeste Amerikanen. Veel Amerikaanse comedians maken grappen over ras en Amerika, maar ik maakte ook grappen over de wereld daarbuiten.”

Schutte vindt het “lekker” dat hij in Nederland niet alleen met grappen hoeft te strooien. “Hier kun je ook vijf minuten een mooi, serieus verhaal vertellen.” Dat was even omschakelen, vertelt hij. Op de Hogeschool voor de Kunsten oefende Schutte een gedeelte van zijn nieuwe show. Hij vertelde daar een verhaal over een vriend van hem die zelfmoord had proberen te plegen. “Toen kwamen er mensen naar me toe die zeiden: Samba, in dat stukje hoeven geen grappen. Dat is mooi zoals het is.”

En dus snijdt Schutte ook pijnlijke onderwerpen aan. Het Nederlandse publiek wordt volgens hem graag een spiegel voorgehouden. “Hier mag de lach pijn doen.” In zijn voorstelling praat Schutte over multiculturalisme en hoe Nederland is veranderd. “Dan vertel ik over de Gouden Eeuw, onze grote periode van welvaart, en hoe multicultureel we toen eigenlijk wel niet waren.” Zonder te willen vingerwijzen, benadrukt Schutte. “Op het podium ben ik wie ik ben. Zo eerlijk mogelijk. Daarom vertel ik die verhalen. Dan moeten mensen zelf maar kijken wat ze er mee doen.”
De komende jaren wil Schutte het beste van twee werelden combineren. Na zijn tournee in Nederland staan er alweer optredens gepland in de Comedy Store in Los Angeles. Schutte is stand-up comedian in Amerika en cabaretier in Nederland. Zelf vindt hij het een kunstmatig onderscheid. “Uiteindelijk is mijn doel altijd hetzelfde. Mensen aan het lachen maken.” 

Door Tim Wagemakers 

Samba Schutte speelt ‘Je Maintiendrai’ op zaterdag 17 januari in Schouwburg Almere.
meer info en tickets


Geen opmerkingen:

Een reactie posten