woensdag 10 december 2014

Interview: Bruun Kuijt over de interactieve komedie 'Volledig Verknipt'


In ‘Volledig Verknipt’ wordt er een moord gepleegd in een kapperszaak. Om er achter te komen wat er precies is gebeurd en wie de mogelijke dader is, volgt er een reconstructie onder leiding van twee undercover agenten. Maar doen de verdachten in de reconstructie wel exact hetzelfde als ze voor de moord deden? Lukt het de agenten met behulp van de aanwezige getuigen (lees: het publiek) deze misdaad op te lossen?


‘Shear Madness’, zoals het stuk oorspronkelijk heet, wordt al meer dan 35 jaar overal op de wereld met veel succes gespeeld en is de langstlopende komedie in de VS. ‘Volledig Verknipt’ is de eerste productie van de nieuwe Nederlandse theatergroep Het Pact. Uit drie voorstellingen die Het Pact heeft gepresenteerd aan het publiek is deze met ruime meerderheid van stemmen gekozen. We spreken regisseur Bruun Kuijt vlak voor de eerste try-out.

Hoe zijn de repetities verlopen?
Goed! Maar ook erg hard werken, omdat een komedie heel goed gerepeteerd moet worden om het goed over het voetlicht te krijgen. Het wordt iedere avond weer een spannende voorstelling voor de acteurs, want het publiek zal iedere avond anders reageren.

Hoe was het om ‘Volledig Verknipt’ te regisseren?
‘Volledig Verknipt’ is de 98ste voorstelling die ik regisseer. Dat is een behoorlijk aantal, waarbij ik dus inmiddels bij het regisseren kan bogen op een ruime ervaring. Toch is het telkens weer een bevalling, omdat ik niet wil vallen in herhalingen. En net zo als het met ‘Volledig Verknipt’ iedere avond anders zal zijn, is het werken aan een nieuw stuk en met andere acteurs elke keer weer iets dat je moet veroveren en je eigen moet maken. De ontdekkingstocht blijft.

Wat voor soort gezelschap is Het Pact?
Het Pact bestaat hoofdzakelijk uit acteurs die elkaar al heel goed kennen. We weten hoe we met elkaar om moeten gaan. Dat werkt heel prettig, maar daar hoort ook eigenwijsheid bij. Het is niet alleen het werk van een regisseur om zijn ideeën uitgevoerd te zien, het is vooral zijn werk om de ideeën van de acteurs goed uitgevoerd te zien.

Bij de keuze van het stuk was er ook al een bijzondere rol weggelegd voor het publiek: zij mochten kiezen welk stuk ze graag door Het Pact opgevoerd zouden zien. ‘Volledig Verknipt’ kwam als winnaar uit de bus. Zijn er nog plannen met de twee stukken die nu níet gekozen zijn?
Ik denk dat we met Het Pact in de toekomst nog wel eens ‘Grolle’ op zullen pakken als locatievoorstelling. Vooral omdat deze volgens ons het best tot zijn recht komt in de Achterhoek. En ‘Koppen Dicht’ is een hele leuke komedie/klucht, die we misschien nog wel eens zullen spelen. Maar voor nu zijn we allemaal erg blij met de keuze van het publiek voor ‘Volledig Verknipt’. Het stuk is over de hele wereld een groot succes, dus wat dat betreft hebben we er alle vertrouwen in iets heel leuks in handen te hebben en het publiek een onvergetelijke avond te kunnen bezorgen.

Wat maakt deze voorstelling bijzonder? Waarom moeten we erheen?
Wat deze voorstelling zo bijzonder maakt, is dat de perceptie van het publiek bepaalt hoe de avond zal verlopen. Met andere woorden: het publiek speelt een grote rol in het verloop van het stuk. Dit is uniek en heeft op de hele wereld geleid tot enthousiaste volle zalen. Daarnaast speelt de voorstelling zich af op een plek die voor het publiek bekend is: het hier en nu. Dat betekent dat we elke dag de krant moeten lezen om te kijken of we iets kunnen toevoegen aan de grappen die worden gemaakt. Ook bevat het stuk een vrolijk palet aan personages. Ik denk dat iedereen in de personages op het toneel wel iemand (of zichzelf) zal herkennen. Dat is ook vaak de lol van dergelijke toneelstukken.

Hoe reageren de acteurs op de input van het publiek?
Wij nemen alle vragen en opmerkingen van het publiek zeer serieus, dus zullen we ons er af en toe ook uit moeten redden. We weten niet of we alle reacties kunnen voorzien. We sturen het publiek niet. Daarom maakt het iedere avond tot een unieke avond.

Moet publiek zich nog voorbereiden op deze voorstelling?
Nee hoor, iedereen mag met een volledig open mind komen en lekker genieten.

Wat zou u tegen het toekomstige publiek willen zeggen?
Dat we ze graag ontmoeten! Na afloop is er altijd gelegenheid om te komen praten met de acteurs. Wij staan graag open voor alles wat u met ons wilt delen. Wij hebben immers ook een pact met het publiek gesloten. Daarnaast kan ik nog zeggen dat ik zelf razend enthousiast was toen ik de voorstelling had gezien in het buitenland. Dat willen we het publiek in Nederland ook meegeven.


Volledig Verknipt | met oa Wivineke van Groningen, Wil van der Meer, Laus Steenbeeke
zondag 21 december | 16.00 uur
meer info en tickets


Geen opmerkingen:

Een reactie posten