woensdag 9 december 2015

Jacqueline Govaert - Zo zit dat dus



 

Op 18 december staat Jacqueline Govaert met haar voorstelling Zo zit dat dus op het podium van de middenzaal bij Kunstlinie Almere Flevoland. Leuk voor de fans, maar ook voor Jacqueline zelf. Nu kan zij eindelijk haar eigen verhaal vertellen. 

Jacqueline Govaert, de singer/songwriter die haar grote doorbraak maakte als frontvrouw van de pop-/rockband Krezip, staat met haar show ‘Zo zit dat dus’ in het theater. Solo, ontwapenend, met de nodige zelfspot en veel humor neemt zij de bezoekers, door middel van haar liedjes en verhalen, mee langs de markeerpunten in haar leven.

‘Ik heb door de jaren heen al heel veel interviews gegeven, maar zo’n gesprek wordt altijd door een ander geleid. Met deze show kan ik ook een keer mijn eigen verhaal vertellen; dit keer heb ík de regie in handen’, licht Govaert haar beweegredenen voor de theatershow toe. ‘En ja, inderdaad, daarbij stel ik me wel kwetsbaar op, maar de mensen geven me er ook heel veel voor terug. De interactie met het publiek is in een theater natuurlijk heel anders dan bij een festival, maar toch voel ik op zo’n avond wel wat voor uitwerking mijn liedjes hebben. En af en toe hoor ik dan ineens wat gesnif uit de zaal komen, dan merk ik wat mijn teksten doen met mensen. Top!’

Krezip
Muziek heeft altijd een grote rol gespeeld in het leven van Govaert. Haar blokfluit was, zoals ze het zelf omschrijft, ‘haar eerste grote liefde’, gevolgd door een piano die zij tot haar grote verrassing voor haar tiende verjaardag kreeg. Al heel jong leerde ze haar gevoelens en emoties te verwoorden in liedjes. ‘Ze gingen over alles wat me bezighield, zoals onze hond, kerstmis en mijn eerste vakantieliefde en het liefdesverdriet wat daarop volgde.’ De in Tilburg geboren zangeres vertelt onderhoudend over haar zoektocht naar een eigen stijl en wisselt haar verhalen af met songs uit haar muzikale carrière én liedjes die daar grote invloed op hadden. ‘Ik was een jaar of 14 en hoorde van mijn klasgenoten over Pinkpop dat dat weekend uitgezonden zou worden op tv. Iedereen ging ernaar kijken en uiteraard wilde ik het ook zien. Daar zag en hoorde ik voor het eerst K’s Choice zingen, een zangeres in jongenskleren. Ze had een hese stem en ik wist meteen dat dit de muziek was die bij mij paste. Dit wilde ik ook!’
De muzische afdeling van het Koning Willem II college in Tilburg waar Govaert op zat, was in 1997 de bakermat voor Krezip, maar de band brak pas echt door in 2000 na een optreden op Pinkpop met het liedje ‘I would stay’. ‘Het was aan het eind van mijn eerste jaar op de Rockacademie. Ik was net 18. Alles veranderde vanaf dat moment, een totaal gekkenhuis. We hebben twaalf prachtige jaren gehad met de band.’

Puur en ontwapenend
Bekende en minder bekende liedjes, zowel uit Govaerts tijd met Krezip als uit haar soloperiode vanaf 2009, passeren de revue, zo nu en dan vocaal ondersteund door achtergrondzangeressen Denise van Donselaar en Lotte Zekhuis. Zichzelf begeleidend op haar piano, gitaar of elektrische piano, lijkt Govaert het publiek af en toe even helemaal te vergeten. Vol passie, vaak met haar ogen dicht en met zuivere stem, zingt ze over de markeerpunten in haar leven zoals het plotseling overlijden van haar schoonvader, de onvoorwaardelijke liefde voor haar vriend en gebeurtenissen in het leven van dierbare vrienden. Het 18-jarige meisje dat op het podium van Pinkpop stond is uitgegroeid tot een volwassen vrouw van 33. Haar muziek is met haar mee ontwikkeld, maar heeft aan puurheid niets ingeboet en blijkt ook op de planken in het theater, mede door de combinatie met Govaerts onderhoudende manier van vertellen, van begin tot eind meer dan de moeite waard.

Tekst: Monique Bons

Jacqueline Govaert18 december 2015 | 20.15 uur
Klik hier voor meer informatie & tickets

donderdag 8 oktober 2015

Interview: Henriette Tol en Derek de Lint over Bloedverwanten



Bloedverwanten staat in het theater. Goed nieuws voor de fans van de familie De Winter, want de verwikkelingen van de familie blijven intrigeren. Het toneelstuk Bloedverwanten vertelt hoe het hen vergaat in het vakantiehuisje van de familie. Een voorstelling over familieproblemen is voor iedereen herkenbaar.

Spanningsboog
De plannen voor een theaterversie, met vaste acteurs Derek de Lint, Saskia Temmink, Tanja Jess en Henriëtte Tol in de hoofdrollen, waren er al langer. Op een gegeven moment ontstond het idee: hoe zou dit verhaal zich kunnen ontwikkelen in het theater?, vertelt Tol. De cast ontving dit plan heel enthousiast. Een serie wordt meestal niet chronologisch gedraaid, dat levert verschillende draaidagen op, nu spelen we elke avond in één spanningsboog. Daarnaast het is leuk om eens de reacties van het publiek te kunnen horen en voelen.

Ook Derek de Lint is heel blij met de theatertournee van Bloedverwanten. Ik doe gemiddeld maar eens in de drie jaar een theaterproductie, legt hij uit. De reden daarvoor is omdat ik gedurende die maanden dan geen onverwachte film- of tv-projecten kan aannemen. De Lint was de afgelopen decennia in tientallen buitenlandse producties te zien. Logistiek is het simpelweg niet haalbaar: stel, je draait in Boedapest maar je moet de volgende dag in Stadskanaal op het podium staan. Dan hoeft er maar iets te gebeuren - een staking, een kapot vliegtuig, mist- en iedereen heeft een enorm probleem. De acteur viert met Bloedverwanten zijn veertigjarig acteerjubileum. Het is een hele eer om in een stuk te spelen waarvan de rol speciaal op mij is geschreven. Zo vaak maak je dat als acteur niet mee.

Vakantiehuis
In het toneelstuk van schrijver Haye van der Heijden trekt pater familias Anton De Winter zich terug in het vakantiehuis omdat hij overweegt een roman te schrijven over de familiegeschiedenis. De rest van de familie, in de vorm van zijn beide ex-vrouwen Esther en Fien en dochter Iris, komt vervolgens ook naar het vakantiehuis om Anton te confronteren met zijn onvermijdelijk stijgende leeftijd en daarbij laaien de gemoederen hoog op. Tol: Het is een op zichzelf staand verhaal met een kop en een staart. Het gaat over een familie en de relaties binnen die familie dat is voor iedereen herkenbaar. Alleen gaan deze personages best wel ver om in het leven te bereiken wat ze willen.

Magie
De voorstelling is door het hele land te zien. En nee, het reizen naar de theaters in alle uithoeken van Nederland is niet altijd even fijn, erkent De Lint lachend. Ik heb altijd al gezegd 'het spelen doen we gratis, het publiek moet betalen voor de reistijd'. De files op de Nederlandse wegen zijn een ramp, waardoor je vaak uren onderweg bent. Het hoort bij het vak, relativeert Tol. Het maakt deel uit van de magie van het theater: ik maak een kleedkamer echt een paar uur mijn thuis en heb daar een heel ritueel voor. Bovendien weet ze hoe blij mensen zijn met het feit dat ze in hun eigen stad mooie toneelstukken kunnen zien. Ik ben heel dankbaar dat de acteurs in de jaren zestig en zeventig dat ook deden, anders had ik dit vak nooit leren kennen. Tol: “Ik vind het ook na veertig jaar nog steeds fijn om te horen wat mensen vinden van de productie waar ik in speel. Daar doe je het toch allemaal voor. Esther, de vrouw die ik speel in Bloedverwanten, wordt enorm geliefd en enorm gehaat. Heerlijk toch!

Bloedverwanten | met Henriëtte Tol, Derek de Lint, Tanja Jess en Saskia Temmink
za 12 december 2015 | 20.15 uur | € 28

maandag 28 september 2015

Interview: Matteo van der Grijn & Loes Haverkort in Fatal Attraction



Hoewel gelukkig getrouwd, belandt Daan (Matteo van der Grijn), succesvolle advocaat, op een avond in bed met de prachtige Alex (Loes Haverkort). Een slippertje zonder gevolgen, denkt hij. Maar dan kent hij Alex nog niet. 

 

Daan heeft het goed voor elkaar. Gevierd advocaat, goeie baan, leuk gezin. En toch, als zijn vrouw en dochter de stad uit zijn spendeert hij een weekend met Alex, een prachtige, uitdagende vrouw die hij via zijn werk heeft leren kennen. De nachten zijn passievol, maar op zondag besluit Daan dat ze het hierbij moeten laten. Hij heeft tenslotte een gezin. Eind goed al goed? Niet helemaal. Alex is nu eenmaal een vrouw die niet genegeerd wenst te worden. Ze ontpopt zich tot een meedogenloze stalker die het gezin van Daan stalkt en terroriseert. Waarbij niemand wordt ontzien.

Kaskraker in het theater
De wereldberoemde psychologische thriller Fatal Attraction was bijna dertig jaar geleden een regelrecht succes. Iedereen wilde die film over een affaire die leidt tot obsessie en wraak zien. Dit najaar staat het gelijknamige toneelstuk in Nederland in het theater. Met onder meer Matteo van der Grijn en Loes Haverkort, die de hoofdpersonen Daan en Alex spelen. Matteo zei meteen ja. ‘Het stuk heeft een interessant thema, daar kun je als acteur iets mee. Ik wil het publiek dan ook meenemen. Waarom doet Daan de dingen die hij doet? We zijn allemaal wel eens verliefd, voelen ons allemaal wel eens aangetrokken tot een ander, maar wat als je een stap verder gaat? Wat als je echt vreemdgaat?’

Gouden duo
Het is niet de eerste keer dat Matteo met tegenspeelster Loes Haverkort op het toneel staat. Vijf jaar geleden speelden ze samen in Soldaat van Oranje de Musical. Het is voor hen niet alleen bijzonder om nu weer collega’s te zijn, het versterkt ook hun rol. Matteo: ‘We spelen heftige scenes, dan is het voor mij fijn dat er ook een goede, steady actrice staat. Een met wie ik een klik heb. Ik vind Loes een heel goede actrice. Ze is een stoere vrouw, een met ballen. Maar belangrijker: bij Loes heb ik geen gene. Ik voel me vrij, ben niet terughoudend. Dat komt mijn rol alleen maar ten goede.’
Loes: ‘Ik snap precies wat Matteo bedoelt. Er is een bepaalde chemie tussen ons. We voelen elkaar haarfijn aan. Sommige scenes zijn krachtig, vurig, voor mij is het prettig om dat met iemand te doen die ik helemaal vertrouw. We kennen elkaars grenzen goed en weten wat we aan elkaar hebben. We zijn niet bang om tot een uiterste te gaan, om het uiterste uit onszelf en de ander te halen. Matteo is bovendien een goede acteur. En een enorme romanticus, hij doorleeft zijn rol als het ware en zet een geloofwaardig karakter neer. Een man die twijfelt, maar ook weet dat hij niet met die vrouw verder wil.’ 

Matteo: ‘De gevoelens en emoties zijn herkenbaar. Het gaat over liefde, jaloezie, wraak, passie, teleurstelling, dat herkent bijna iedereen. Hoe je ook over vreemdgaan denkt, het is aan mij om Daan zo neer te zetten dat je denkt: arme man waarom doe je dit nu?’

In de voetsporen van Michael Douglas en Glenn Close
Ze zijn zich bewust van dat andere verhaal, die film uit 1987 die nominaties binnensleepte, prijzen won. Dat verhaal dat gezien wordt als een klassieker. Matteo: ‘Michael Douglas speelt een geweldige rol. En nu mag ik dat op het toneel gaan doen. Eng? Nee. Ik vind het een uitdaging. Een rol in een film is heel anders dan een rol op het toneel. Ik speel Daan kleiner, ingetogen. Het publiek moet in mijn hoofd kruipen. Ze moeten met Daan meedenken. Hij zit vast, en nu? Wat zijn de stappen? Waarom maakt hij die? Ik wil dat zowel mannen en vrouwen zich met hem kunnen identificeren.’
Loes kruipt in de rol die eerder vertolkt werd door Glenn Close. Close speelde een koele, genadeloze vrouw. Iemand waarvan je denkt: die is helemaal gek. ‘Ik wil dat je begrijpt waarom Alex iets doet. Ik probeer te laten zien hoe je in zo’n situatie kunt belanden. Het kan ons allemaal overkomen, een slippertje. Angst, jaloezie en eenzaamheid zijn hele menselijke gevoelens. Vechten tegen deze gevoelens kan grote gevolgen hebben. Ze is er heilig van overtuigd dat ze beter bij hem past dan die andere vrouw. Dat het meant to be is tussen hen twee. Ze wil hem ook laten zien: ik hoor bij jou. En gaat daarvoor door roeien en ruiten.’
Fatal Attraction is een verhaal dat onontkoombaar is. Daan en Alex komen in een soort trechter terecht van allerlei emoties. Daarom ga je als kijker ook met ze mee en krijg je zelf bijna dat verstikkende gevoel waarin zij zitten. Matteo: ‘Wat Daan en Alex doen en meemaken is pijnlijk, moeilijk, verdrietig. Maar ook groots en meeslepend. Weet je, vaak gaan dit soort dingen goed. Alleen die ene keer dat het niet goed gaat wordt het meteen een drama!’

Tekst: Saskia Smith


Fatal Attraction | met Matteo van der Grijn, Loes Haverkort en Sytske van der Ster
do 15 oktober 2015 | 20.15 uur
meer info en tickets

donderdag 30 april 2015

Blog van Arie: Onder de groene hemel

Ambassadeur Arie bezocht de musical 'Onder de groene hemel' en waande zich weer even in de hippie-jaren.



woensdag 15 april 2015

Romeo & Julia: Kaart van de liefde




Lucas de Man regisseert Shakespeare’s ultieme liefdesklassieker ‘Romeo & Julia’ en vroeg zich af hoe het eigenlijk met de huidige twintigers en dertigers gesteld is, qua liefde. Hij deed hier, samen met Parship en BNN, onderzoek naar. De resultaten vind je op www.kaartvandeliefde.nl. Hieronder alvast 8 wetenswaardigheden over de liefde in Almere.


donderdag 9 april 2015

Blog van Arie: Edwin Evers Band


Ambassadeur Arie bezocht het concert van de Edwin Evers Band en genoot van een gezellige, ontstappen avond met veel bekende covers om lekker mee te zingen.






Het was een keur aan liedjes die voorbij kwamen welke allemaal bekend zijn en meegezongen konden en mochten worden. Er mochten ook foto’s gemaakt worden. Het geluid in het begin (eerste drie kwartier) was niet altijd optimaal. De zanger en zangeressen moesten flink hun best doen om boven te muziek uit te komen, wat niet altijd lukte. Zodoende hoorde je niet wat ze zongen en dat is gewoon erg jammer. Daarna gingen ze een soort huiskamer nabootsen en daar werd ook volop gezongen. Vanaf daar was het geluid wel goed en de rest van de avond bleef dat ook zo. Het was een zeer gevarieerd programma met veel grappen en humor. De muziek had de boventoon. Er werd ook nog een leuk spel gespeeld. Dit gebeurde tijdens het laatste half uur van het concert. Al met al een hele leuke gezellige avond wat je niet mag missen. Echt een aanrader en een leuk avondje uit. Zeer ontspannen en relaxed.

Edwin Evers Band
vrijdag 29 mei 2015
meer info en tickets

woensdag 8 april 2015

Blog van Judith: Romeo & Julia




Ambassadeur Judith bezocht 'Romeo en Julia' van Het Zuidelijk Toneel. Een aanrader voor zowel een jonger als een wat ouder publiek.


donderdag 2 april 2015

Interview Eric van Sauers: "Ik kan niet wachten"

Drie hele theaterseizoenen was hij niet als cabaretier te bewonderen. Maar nu is hij terug en dus is het de hoogste tijd om uit te vinden wat zijn nieuwe plannen zijn. 


woensdag 1 april 2015

Interview Viggo Waas: "Een held in je dromen"


Ineens was de tijd rijp voor een soloprogramma. Viggo Waas – al sinds 1987 NUHR-lid en daarnaast te zien in diverse tv-programma’s – had verhalen te vertellen. Daarnaast wilde hij weten hoe het is om zonder zijn vrienden op het podium te staan: “Ik wil wel eens weten hoe het is om in mijn eentje de spanningsboog van een avond te moeten maken.” Dus nu is er zijn solo Cruijff en Pipo.

Moralistische betweter

Waas merkte dat de verhalen in zijn voorstelling eigenlijk allemaal over helden gaan. “Ik heb als jongetje altijd een held willen zijn. Ik had ook veel helden, van Johan Cruijff tot Ivanhoe, van Robin Hood tot James Bond. En natuurlijk treed ik niet voor niks op. Ik heb nu de behoefte dit te doen en ik voel me verplicht dat gevoel te volgen. Het tweede gedeelte van de titel gaat over Pipo de Clown. Voor velen in mijn tijd een held, maar voor mij was hij alles wat ik niet wilde worden. Pipo is een moralistische betweter! Maar ja, uiteindelijk blijkt natuurlijk: je wilt Johan Cruijff zijn, maar als je goed over jezelf nadenkt, ben je Pipo de Clown.” Hij sprak al jaren geleden met collega en vriend Eric van Sauers over een programma vol heldenverhalen waarbij waarheid en fantasie door elkaar lopen. “Ik ben ook op het spoor gebracht door de film The Secret Life of Walter Mitty waarin iemand een heel ander leven voor zichzelf fantaseert. De verhalen die ik vertel in de voorstelling zouden allemaal best waargebeurd kunnen zijn. Op het moment dat je denkt: dat heeft hij vast niet zo gedaan, ga ik in mijn fantasie nog even door.”

Kletsen met Mick Jagger
Is het gek dat nu alles uit Waas zelf moet komen? Ja en nee, vindt hij. “Want ik hoef nu geen concessies te doen. Als ik het fout doe, doe ik het zelf fout. Ik ben benieuwd hoe ik het vind, alleen op pad. Als het niet lukt, is het niet het einde van de wereld. Maar ik heb het idee dat ik met Cruijff en Pipo iets moois kan maken. Ik ambieer geen solocarrière, helemaal niet, maar het is wel eens goed om eens een keer uit je comfortzone te stappen.” Hij noemt het ‘een ingecalculeerd risico’ want hierna ligt er in de comfortzone weer een programma met NUHR in het verschiet. “Ik ben in wezen een teamplayer. Maar toen zei Mick Jagger, die ik toevallig tegenkwam in Rotterdam waar hij met de Stones optrad: ‘Ik ga ook af en toe solo. Zeg ik tegen Keith en Charlie: nu even niet. Ga nou gewoon je eigen songs spelen, jongen.’ Tja, als Mick Jagger het zegt…”

Een held in je dromen
Cruijff en Pipo wordt aangekondigd als een programma over waarheid en leugen. Interessant thema voor de cabaretier, die daar bij NUHR al vaker een subtiel spel mee speelde. Waas: “Ik heb vaak dat ik in mijn dromen en fantasie dingen doe die ik graag had willen doen. Ik red mensen uit brandende huizen, ik red Theo van Gogh, ik voorkom de aanslag op Charlie Hebdo. Zo droom ik het van me af. Waarschijnlijk is dat een heel bekend gegeven in de psychiatrie, haha, maar dat heb ik niet uitgezocht. Het zal er mee te maken hebben dat je daarmee je angsten bezweert. Ik vertel in de voorstelling ook dat ik de opdracht krijg van MI6 om naar Poetin te gaan. Ik heb in dienst gezeten en een special forces-opleiding gehad, dus ik kan daar zo heen. En met mijn schroevendraaiersetje het Kremlin binnenkomen om Poetin ter verantwoording te roepen.”

Glashard liegen
Cruijff was een jeugdheld voor Waas, die zelf tot zijn 24e op vrij hoog niveau heeft gevoetbald bij Ajax. Waas kan hem ook bijzonder goed imiteren zoals hij in de laatste NUHR-voorstelling Back to basic nog eens demonstreerde. De twee zijn elkaar ook al meerdere keren tegengekomen. Blijft zo iemand een held? “Ik vind Cruijff nog steeds een heel bijzondere man. Dat ís ook echt een bijzondere man. Helemaal zichzelf en heel aardig. Maar wel met een hele duidelijke, eigen mening die misschien niet te begrijpen valt voor iedereen.” Zijn er ook helden van hun voetstuk gevallen? “Ja, Lance Armstrong. Dat blijkt gewoon een drugsverslaafde te zijn! Dat vind ik echt vervelend. Ik keek dagenlang naar de Tour de France om hem te zien winnen. Kon ik tranen van in mijn ogen krijgen. Nu blijkt hij gewoon de allergrootste valsspeler te zijn. En altijd glashard liegen hè.”

Gruizige gitaren
Nu staat Viggo Waas toch niet helemaal alleen op het podium. Hij wordt ondersteunt door gitarist en componist Wouter Planteijdt. Die schreef ook de muziek bij de nieuwe liedjes die Waas zingt in Cruijff en Pipo. Bovendien heeft hij een soundschape gemaakt dat bij de verhalen past. Geluiden, samples, flarden van bekende tunes komen langs. Zo heeft het vrolijke ‘Pipo de Clown en Mamaloeeeee’ een extra en vooral gruizig gitaarjasje gekregen. “De muziek steunt me enorm. Wouter is een weergaloze muzikant en daar kan ik van genieten. Ik heb tien nieuwe liedjes geschreven die ik ga zingen. Het zijn niet echt cabaretliedjes geworden. Wouter komt uit de popmuziek, de vrij experimentele hoek, dus dat hoor je terug in de muziek.”

Een betere versie van Viggo Waas
Hoewel Viggo Waas de meeste verhalen zelf heeft meegemaakt – zij het dat ze nu schromelijk overdreven in Cruijff en Pipo terecht zijn gekomen – vindt hij dat niet alles over hem hoeft te gaan. “Heldendom heeft ook te maken met wat er in de wereld gebeurt. Ik vind sowieso dat cabaret moet gaan over ‘ik ten opzichte van de wereld’. Niet met het vingertje, maar wel: zo kijk ik er tegenaan.” Waas wil in zijn programma graag een betere versie laten zien van hem zelf. “Je kijkt naar iemand die vertelt hoe hij had willen zijn. En als het goed is, zijn er bepaalde momenten dat je denkt: dit had hij heel graag willen doen, maar dat heeft hij waarschijnlijk niet gedaan. En dat herkennen we wel, want dat doet iedereen wel eens. Dat is mooie: in je dromen en fantasie kun je alles goed maken. Maar uiteindelijk moet je dealen met wie je zelf bent.”

Viggo Waas | Cruijff en Pipo (try-out)
wo 29 april 2014
meer info en tickets