maandag 30 maart 2015

Interview Lucretia van der Vloot: "Ik zing oude liedjes met nieuwe emoties"






Ze zit dit jaar 25 jaar in het theatervak. Zangeres Lucretia van der Vloot (46) vond het een mooie aanleiding voor een nieuwe soloshow. Haar vierde alweer. Begeleid door pianist Rob van Zandvoort zingt ze in Altijd alles over familie, vriendschap en natuurlijk de liefde. Dat doet ze op de loepzuivere, ontwapenende en komische manier die het publiek van haar gewend is.

Wat betekent Altijd Alles voor jou?
“Altijd Alles gaat voor mij over het leven. In mijn leven gebeurt altijd alles tegelijkertijd. Ik wil en voel het ook altijd allemaal en voor de volle honderd procent. Ik wil niets missen. Bij mij is het hollen of stilstaan. En als ik dan stilsta, sta ik ook écht even bewust stil. Bij de mooie en minder mooie dingen. En dat is eigenlijk precies wat ik doe in mijn theatershow. Met mijn liedjes sta ik stil bij de thema’s in een mensenleven. Het is vooral allemaal heel herkenbaar.”

Wat zijn die thema’s voor jou?
“Voor mij is dat altijd familie, vriendschap en natuurlijk liefde. Zïj geven mij kracht. Dat is ook de rode draad in de show. Ik doe altijd alles met liefde, passie. Voor familie, voor vrienden, voor het theater en de kunst. En díe liefde, die kracht, wil ik aan het publiek overbrengen, doorgeven via mijn liedjes.”

Wat kan het publiek verwachten van Altijd Alles?
“Altijd Alles is volledig Nederlands. Ik zing anderhalf uur lang oude en nieuwe liedjes. En die oude liedjes zijn eigenlijk ook nieuw, want ik zing ze met nieuwe emotie. Dat heeft voor mij met het ouder worden te maken. Als ik nu Missen zing bijvoorbeeld, over mijn moeder die haar moeder heeft moeten missen, gaat dat bij mij door merg en been. Ik word ouder en mijn moeder ook. Dan komen de dingen toch dichterbij. Ja, deze show is voor mij heel persoonlijk en intiem.”

Zijn de nieuwe liedjes in dezelfde lijn als de oude?
“Er zit een stukje van mij, mijn karakter of ervaringen, in ieder verhaal dat ik via de liedjes vertel. Dat is ook zo met de nieuwe liedjes. Het leven bestaat uit fases en in iedere fase stel ik mezelf vragen. Wie ben ik, waar sta ik en waar wil ik naar toe? In Wie hoort mijn stem zing ik daarover. Die zoektocht. En in het up tempo nummer Afgeleid heb ik het over de druk van social media. Het repertoire van Altijd alles is echt heel divers.”

Hoe vat je Altijd Alles het best samen?
“Altijd Alles is emotie. Gevoelens van geluk, verdriet, passie en angst  krijgen in mijn liedjes een gezicht. Het leven is mooi in al haar facetten. Interessant en vooral vaak heel grappig. Dat zie en hoor je terug op het podium. Want Altijd Alles staat zeker ook voor altijd alles met een knipoog. Daar hou ik van, lachen. Humor!”


Door Bianca Samethini

Lucretia van der Vloot | za 17 april 2015
meer info en tickets



Interview Huub Stapel: nieuwe inzichten over mannen en vrouwen


Na de theaterhit Mannen van Mars, komt acteur Huub Stapel nu met een vervolg: M/V2, vol nieuwe relatie- en liefdestips, mooie gedichten en melancholische liedjes.



Je speelde je vorige voorstelling 473 keer in 4,5 jaar tijd. Heb je zin om weer zo lang door het land te reizen?
"Heel veel zin! De vorige keer is me ontzettend goed bevallen. En toen bleek ook nog eens dat ik het wel een beetje kon. Ik ben nu vooral benieuwd hoe het publiek reageert op deze voorstelling. Ik houd mensen op humorvolle wijze een spiegel voor en dat blijft spannend. Werkt het, beklijft het, komt het binnen? Ik hoop dat deze voorstelling net zo’n succes wordt als de vorige."

Is het lastig om zo vaak dezelfde voorstelling te spelen?
"Het is helemaal niet lastig. Sterker nog, ik zou het ook dit keer lachend volhouden. Juist omdat elke avond anders is. Door de interactie met het publiek is geen voorstelling hetzelfde. Ik stel vragen, zij roepen wat, ik roep wat… Er gebeurt van alles, dat is de charme van het stuk. De vorige voorstelling is door sommige mensen wel vier of vijf keer bezocht en achteraf vertelden ze me dan dat ze steeds weer iets nieuws hoorden."

Regisseur en scenarioschrijver Peter de Baan schreef de teksten. Heb je hier zelf ook invloed op kunnen uitoefenen?
"Zeker! Als ik geen invloed mag hebben op mijn projecten, doe ik niet eens mee. Het werkte heel goed dat hij eerst schreef en ik daar weer op mocht reageren. Ik heb zelf de gedichten en liedjes uitgezocht. Zo is het echt een project van ons samen geworden, al is de bulk van het werk door Peter gedaan"

Jij en je vrouw gingen eerder dit jaar uit elkaar en je vond een nieuwe liefde. Praat je in de voorstelling ook over die ervaringen?
"Ik wil dat onderwerp niet uit de weg gaan, maar het zeker ook niet opdringen. Het kan dus ter sprake komen, maar het is geen vast onderdeel van de voorstelling. Er zijn in de liefde geen garanties, dat komt in het stuk ook naar voren. Ik heb dezelfde problemen als ieder ander, ik stel me ook niet boven anderen. Ik draag in de voorstelling alleen maar iets aan, waardoor mensen kunnen denken: ja, zo zou ik het ook kunnen aanpakken."

Voel je je weleens een soort relatietherapeut?
"Dat ben ik wel een beetje ja, al vind ik het tegelijkertijd dikke onzin. Ik zeg niet dat ik weet hoe ik relaties moet redden, maar ik kan mensen wel nieuwe inzichten geven over hoe ze met elkaar om kunnen gaan. Ik heb bij mijn voorstellingen huisartsen, relatietherapeuten, psychologen en psychiaters gezien die dvd’s kochten om aan patiënten te laten zien. Dat is niet iets waarvan je droomt als je op de Toneelschool zit, maar het is wel leuk om mee te maken"

Heb je zelf al nieuwe inzichten gekregen dankzij MV2?
"Wij mannen zijn niet meer nodig, dat is iets wat me wel duidelijk is geworden. In 50 jaar tijd is er zo’n revolutie geweest voor de vrouw, daar gaat de voorstelling ook over. Nog niet eens zo lang geleden waren mannen hard nodig om voor vrouwen te zorgen. Nu kunnen vrouwen niet alleen prima voor zichzelf zorgen, maar dankzij de spermabank kunnen ze zelfs zonder man moeder worden. Nog even en wij zijn een overbodige soort geworden"

Huub Stapel | M/V2
meer info en tickets


zondag 8 maart 2015

maandag 2 maart 2015

Interview: Dragan Bakema over 'Zout op mijn huid'

Zoals nu velen in de ban zijn van 'Vijftig tinten grijs', zo verslonden eind jaren tachtig veel lezers 'Zout op mijn huid'. Het even romantische als sensuele verhaal over een onmogelijke passie tussen een Parisienne en een Bretonse visser is nu naar het toneel vertaald. ,,Liefde raakt niet gedateerd,'' zegt hoofdrolspeler Dragan Bakema over de toneelvoorstelling 'Zout op mijn huid'.





blog van Judith: Troep van Firma Mes



Ambassadeur Judith bezocht de voorstelling Troep van Firma Mes. Een voorstelling die begon met een kijkje in haar eigen tas. Hoeveel spullen zaten daar al eigenlijk niet in....