donderdag 18 februari 2016

Tragi-komedie Op bezoek bij meneer Green



Bram van der Vlugt (81) en Oren Schrijver (37) staan op dit moment in het theater met de voorstelling Op bezoek bij meneer Green, een tragi-komedie. Sinds de wereldpremière in New York 1996 is deze voorstelling in 45 landen opgevoerd. Het stuk is geschreven door Jeff Baron en vertelt het verhaal van een 86-jarige weduwnaar, meneer Green, die teruggetrokken leeft in zijn verwaarloosde flat in New York. Ross, een jonge zakenman heeft hem bijna aangereden en zijn taakstraf, opgelegd door de rechter, bestaat uit een wekelijks bezoek aan de oude man. Beiden zitten niet te wachten op deze visites maar gaandeweg blijken ze meer met elkaar gemeen te hebben dan ze dachten. Raoul Heertje heeft het script voor deze Nederlandse voorstelling vertaald en Bruun Kuijt is verantwoordelijk voor de regie.
Bram van der Vlugt speelt meneer Green, een knorrepot van 86, die alleen woont nadat zijn vrouw is overleden. 
“Ik heb wel vaker ouwe sacherijnen gespeeld. Maar de ene grumpy old man is de andere niet natuurlijk. Meneer Green is somber en vereenzaamd na de dood van zijn vrouw en zijn manier van denken over de belangrijke dingen in het leven is zo rechtlijnig, dat het fatale gevolgen heeft gehad. Toch sluit je hem langzamerhand in je hart. Want meneer Green heeft ook heel bijzondere kwaliteiten.”
Oren Schrijver neemt de rol van de snelle zakenman op zich die de weduwnaar gezelschap moet houden.

Wat is er zo uniek aan het stuk, dat het wereldwijd zo’n succes is?
Bram: “Jeff Baron schrijft prachtige, haarscherpe dialogen, het is echt goed geschreven. Het is een komedie die schuurt. Soms moet je lachen omdat het zo erg is. Er zit een prachtig ritme in het stuk.” Oren: “Het thema is van alle tijden en vertelt het verhaal dat overal herkenning oproept. Hoe ver laat je de normen en waarden die je hebt meegekregen vanuit een bepaalde geloofsovertuiging je leven bepalen? Of kies je voor de liefde? Met humor die pijn doet. Prachtig.”
In Nederland was de voorstelling jaren geleden te zien, met John Kraaijkamp en Dirk Zeelenberg. Oren: “Bij Kraaijkamp lag de nadruk gewild, of ongewild op de humor, maar onze Meneer Green laat de schrijnende onderliggende laag meer zien. Bram kan dat fantastisch.” Bram: “Dit wordt een andere voorstelling. We hebben een andere vertaling, een ander decor. Ik ben een ander soort acteur en we leven in een andere tijd. Iedereen mag vergelijken, daar ben ik niet bang voor, want het gaat er niet op lijken.”

De voorstelling Op bezoek bij meneer Green is bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) te zien op zaterdag 5 maart. Voor kaarten: www.schouwburgalmere.nl



Geen opmerkingen:

Een reactie posten