vrijdag 1 april 2016

Buurman & Buurman blijven onweerstaanbaar grappig

Wie kent ze niet? Die twee, ietwat onhandige buurmannen die er altijd lekker op los klussen en aan het eind tevreden tegen elkaar roepen: ‘A je to!’ Hele generaties groeiden op met de filmpjes van Buurman & Buurman. Sinds een aantal jaar zijn de twee klunzige hartsvrienden ook met succes in het theater te zien. De twee beginnen nu aan een nieuw avontuur: ‘Buurman & Buurman worden beroemd’.


 
Komische scènes en slapstick
Meteen maar even een mogelijk misverstand uit de weg ruimen: de twee buurmannen – de ene steevast met gele trui en blauwe muts, de ander met rode trui en blauw-wit gestreepte muts, zijn geen poppen, maar echte acteurs. Die zingen, dansen, klussen, vallen en staan weer op. De voorstelling ‘Buurman & Buurman worden beroemd’ is een mix van komische scènes, slapstick en een aantal liedjes, vertelt scriptschrijver en bedenker Jelle Kuiper. “Lekker fysiek, met gooi- en smijtwerk”, zegt hij genietend.

Iedereen beroemd
“Alle kinderen willen tegenwoordig graag beroemd worden, dus dat leek mij een mooie insteek,” vervolgt Kuiper. Maar Buurman & Buurman zijn toch veel te onhandig om beroemd te worden? “Ja, dat was voor mij als schrijver ook de vraag: waarom zouden ze dat willen? Maar als één van de buurmannen een nieuwe televisie krijgt, wil hij er desondanks wel graag op. Gewoon, even te zien zijn op zijn eigen tv, dat lijkt hem wel wat. Alleen, ja, met wat dan? Die onhandige buurmannen blinken natuurlijk niet echt uit in iets. Ze sluiten dus eerst de tv aan, met alle moeilijkheden van dien, en vervolgens proberen ze van alles om beroemd te worden: klussen, muziek maken, goochelen. En bij Buurman & Buurman gaat dat natuurlijk niet in één keer goed… Dat wordt weer feest.”
De kracht van de buurmannen is ook dat het allemaal heel vriendelijk is. “De humor die erin zit is leuk voor alle leeftijden. Het is zelfs een beetje camp, in Groningen zitten bijvoorbeeld ook altijd veel studenten in de zaal.”

Onweerstaanbaar grappig
In het theater werkt Kuiper eigenlijk op dezelfde manier als waarop Kees en Siem van Leeuwen de stemmen van de filmpjes inspreken. “Zij improviseren alles en dat losse past veel beter bij de buurmannen dan een script waarbij ze elke keer precies hetzelfde moeten zeggen.” Want eigenlijk lappen Buurman & Buurman alle theaterwetten aan hun laars. “Ze heten officieel Pat en Mat, maar je hebt geen idee wie wie is. In duo’s zie je verder vaak een aangever en een afmaker, dat hebben Buurman & Buurman ook niet, want dat wisselt elke keer. En de teksten voegen eigenlijk niks toe, want ze vertellen precies wat ze doen: ‘Buur, hij doet het niet’ of ‘Ik pak even een hamer’. Maar op de een of andere manier maakt dat het juist onweerstaanbaar grappig.”

‘Buurman & Buurman worden beroemd’ bij Kunstlinie Almere Flevoland te zien op zaterdag 30 april om 14.00 en 16.00 uur in de Grote Zaal. Voor kaarten: www.schouwburgalmere.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten