zaterdag 31 januari 2015

Interview met Firma Mes over 'TROEP'



Stel, je mag maar acht spullen houden. De rest is troep. Wat kies jij? Over die vraag gaat 'TROEP' van  Firma Mes.


TROEP gaat over het leven met maar 8 spullen. Hoe komen jullie op dit onderwerp?

We waren al aan het nadenken over ‘spullen’, en hoe wij daarmee om gaan, maar we zochten nog een invalshoek. Toen kwamen we bij de kringloop Barbara tegen, een Haagse vrouw die ons vertelde dat ze met nog maar acht dingen wil leven, net als monniken in Thailand. Dit levert nogal wat problemen op omdat Barbara gewoon in Den Haag woont, in een huis vol spullen, met haar man Rob, die daar helemaal niet op zit te wachten. Toen dachten we meteen: ‘hier zit een voorstelling in’.

Hoe is de voorstelling tot stand gekomen? Kun je iets vertellen over de repetities? Wie schreef de tekst?
We hebben Barbara en haar omgeving gedurende langere tijd gevolgd. Op basis van interviews vertellen we over haar zoektocht en spelen we stukken uit haar leven na. We waren bijvoorbeeld ook te gast op haar verjaardag. Daarnaast vertellen we ook over onze eigen relatie met spullen en spraken we verschillende mensen die met het onderwerp te maken hebben, zoals een opruimcoach, en Petra, een Nederlandse vrouw die daadwerkelijk boeddhistische monnik is geworden. De tekst schreven we samen en de uiteindelijke voorstelling kwam tot stand door een eindeloze hoeveelheid post-its met ideeën voor scènes op de muur te plakken en steeds duidelijker te sorteren.

Wat hoop je te bereiken bij je publiek?
Dat ze een leuke avond hebben en nadenken over hoe zij met hun spullen omgaan.

Welke 8 spullen zouden jullie overhouden? Welke spullen zijn bepalend voor wie jullie zijn en waarom?
Als je echt maar acht dingen mag houden kom je toch op praktische dingen als een laptop uit, maar er zijn ook verschillen. Zo zou Daan niet zonder wasmiddel kunnen, en Roos niet zonder espresso-apparaat en yogamat.

Wat is het stomste cadeautje dat je ooit gekregen hebt?
Daar hebben we genoeg voorbeelden van. Zo kreeg Roos een keer van haar schoonfamilie een elektrische open haard voor aan de muur, en Lindertje van haar vriendinnen een cupcakepakket waarmee je zelf cupcakes kan bakken, heel uitgebreid en heel duur. En alles waar een waxinelichtje in moet.

Jullie hebben ook een opruimcoach gesproken. Wat zijn haar beste opruimtips?
Één van de leukste tips vinden wij OHIO: Only Handle It Once. Laat een voorwerp dat je wilt opruimen één keer door je handen gaan, bepaal meteen wat ermee moet gebeuren en voor die stappen ook direct uit.

Wie/wat is Firma MES en wat zijn de toekomstplannen?
Wij zijn een theatergezelschap uit Den Haag, bestaande uit drie acteurs: Roos Eijmers, Daan van Dijsseldonk en Lindertje Mans en regisseur Thomas Schoots. We maken verrassende theatervoorstellingen en organiseren evenementen op bijzondere plekken, zoals rondleidingen door bordelen. We zijn druk bezig met het plan voor onze nieuwe theatervoorstelling die in het voorjaar van 2016 zal gaan touren. Daarin willen we het gaan hebben over onaardige mensen.

Troep is te zien op donderdag 12 maart in Schouwburg Almere
meer info en tickets


Geen opmerkingen:

Een reactie posten