woensdag 7 januari 2015

Interview: producent Hans Cornelissen over Heerlijk duurt het langst





'Op een mooie Pinksterdag', 'Zeur niet' en 'Het is over'. Het zijn slechts een paar van de onvergetelijke liedjes uit het Nederlandse musicalerfgoed, uit de musical Heerlijk duurt het langst van Annie M.G. Schmidt. Producent Hans Cornelissen brengt dit seizoen de musical weer naar de theaters met o.a. Lone van Roosendaal.


Waarom brengt u deze voorstelling terug op de planken?
“Een klassieker van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink stond al jaren op ons verlanglijstje. We hebben de afgelopen jaren een flink repertoire van Nederlandse musicals opgebouwd, waaronder Op Hoop van Zegen, De Fabeltjeskrant en Wat zien ik?! en De Jantjes. Daar past deze titel perfect tussen. Het is echt een cadeautje om deze voorstelling te mogen maken.”

Was het lastig om de rechten in handen te krijgen?
“Nee, eigenlijk niet. We hebben contact gezocht met de zoon van Annie M.G. Schmidt en de weduwe en dochter van Harry Bannink. We hebben hen verteld wat we wilden doen, en zij konden zich in ons plan vinden. Ik ben al jaren fan van alles wat zij samen hebben gemaakt, dus het kostte geen enkele moeite om duidelijk te maken dat we de teksten en muziek met alle respect zouden behandelen.”

Annie en Harry hebben zeven musicals gemaakt. Waarom deze?
“Het verhaal is heel tijdloos: een echtpaar met relatieproblemen. Een man die vreemdgaat met zijn secretaresse en een dochter die verliefd wordt op een Turkse jongen. De musical zou net zo goed in deze tijd kunnen spelen. En vrijwel alle grote musicalhits van Schmidt en Bannink komen uit deze productie: ‘Het is over’, ‘Op een mooie Pinksterdag’, ‘Kom Kees’ en ‘Zeur niet’.”

Blijft het verhaal wel gesitueerd in die tijd?
“Ja, het speelt zich gewoon af in 1965. De hang naar alles uit de jaren vijftig en zestig is goot de laatste jaren, dus het is nergens voor nodig om dat te veranderen. Bovendien kunnen de vormgevers lekker uitpakken met decors en kostuums en een prachtig tijdsbeeld neerzetten. De jaren zestig is een bijzonder dankbare periode om op een podium terug te halen.”

De hoofdrollen zijn cruciaal, de zangpartijen zijn lastig. Was het lastig om deze te casten?
“Eigenlijk niet. We hebben al eerder samengewerkt met Alfred van den Heuvel, die de kruidenier speelt, dus je weet dat die rol in goede handen is bij hem. Je denkt na, je praat met wat mensen die er ook verstand van hebben, je doet wat audities, zo werkt dat. Lone heeft een enorm bereik en kan alle nummers uitstekend aan. En Lone en Chris vormen en mooi koppel. Geloofwaardig in goede, maar vooral ook in de barre tijden, als ze uit elkaar groeien. En dat alles in een regie van Paul van Ewijk”.

Heerlijk duurt het langst
do 16 en vr 17 april 2015
meer info en tickets

Geen opmerkingen:

Een reactie posten