woensdag 9 oktober 2013

Blog van Klaas Wilting: Baantjer in het theater




Wie is de moordenaar? Wie zijn de getuigen? Wie wil dat niet, voor rechercheur spelen en een moord oplossen? Dat kan in het theater bij de voorstelling Baantjer: De Cock en de moord in het theater.

De serie Baantjer kennen wij van de televisie met Piet Römer als de grote speurder De Cock met Cee Oo Cee Kaa. Kan dat ook in het theater? Ik was bij de première en het kan, meer dan dat, het is echt genieten van een mooie voorstelling met een fantastische cast, die met behulp van het publiek, er een mooie interactieve voorstelling van maakt.

Geen Piet Römer die in zijn lange beige regenjas met het stereotiepe hoedje op zijn hoofd De Cock zo lang perfect neerzette. Nee, nu Peter Tuinman, een topacteur, die de rol van De Cock meer dan voortreffelijk vertolkte. Toen hij de bühne opstapte zag ik direct de verrassende sterke gelijkenis met de geweldige schrijver van de Baantjerboeken, de Amsterdamse rechercheur Appie Baantjer. Maar ook de gelijkenis met de De Cock vertolker Piet Römer is treffend.

Naast De Cock natuurlijk de wat brutale rechercheur Vledder. neergezet door Mike Weerts. Victor Reinier moet je snel vergeten. Mike maakt er op zijn geheel eigenwijze een prima rol van. Echt top is Sophie van Oers die de rol van Karin vertolkt. Zij is de vriendin van één van de twee vermoorde slachtoffers. Met haar scherpe en brutale tong krijgt ze regelmatig de lachers in de zaal op haar hand. Juist het er bij betrekken van de bezoekers geeft die extra dimensie die het tot een prachtige voorstelling maakt.

De flashbacks die je in de Baantjer serie ziet werden op de bühne ook prima neergezet met een mooi gebruik van de belichting. Ook noodzakelijk om regelmatig aan het publiek, de ooggetuigen, te vragen of zij misschien konden aangeven wie de moord heeft gepleegd. Met handopsteken of roepen kon de moordenaar worden aangewezen. Alleen de plot bleek toch net iets anders.

De Cock en de moord in het theater komt ook naar Flevoland. Op 19 en 20 december in Almere. Voor de Baantjerliefhebbers –en dat zijn er velen- een must. Het wordt een avond genieten van mooi toneel, met twee moorden en een eigen mooie rol als rechercheur ooggetuige. Prachtig!

Baantjer in het theater
vr 19 en za 20 december 2013
meer info en tickets

Geen opmerkingen:

Een reactie posten