donderdag 11 september 2014

Blog van Erica: Agnes van God



Stel. Een vrouw krijgt een kind zonder dat daar een man aan te pas is gekomen. Geloof je dat dan? Nee toch. Toch is dat wat er met Agnes, een non nota bene, aan de hand lijkt in Agnes van God, de nieuwe voorstelling van Albert Verlinde.

Niet alleen heeft Agnes (Noortje Herlaar) een kind gebaard, de baby is ook gewurgd teruggevonden in een prullenmand. De rechtbank heeft haar schuldig verklaard aan moord en het is nu aan gerechtspsychiater Martha (Eva van de Wijdeven) om te bepalen of ze toerekeningsvatbaar is of niet. Moeder Overste (Willeke van Ammelrooy) probeert ondertussen Agnes vooral te beschermen voor de harde buitenwereld. Gaandeweg zien deze drie vrouwen in dat dat wat ze geloofden, misschien niet de hele waarheid is.

Er is nog een kleine week te gaan voor de première als ik de voorstelling in Theater Castellum in Alphen aan de Rijn zie. Het decor, de kostuums, het licht, de muziek; alles is er en ziet er picobello uit. Toch is de voorstelling nog niet helemaal af. Willeke van Ammelrooy lijkt soms nog te zoeken naar haar tekst, Eva van de Wijdeven speelt soms net wat te groot en Noortje Herlaar komt pas in de tweede helft echt op stoom. Maar dat is eigenlijk ook niet zo gek in deze fase van het repetitieproces. Alle puzzelstukjes komen in deze laatste periode bij elkaar in het theater en dan is het aan de spelers om het geheel ook echt in de vingers te krijgen. Geef deze dames nog een paar dagen en het komt helemaal goed. Dat geloof ik écht. 

Agnes van God is op vrijdag 16 januari te zien in Schouwburg Almere.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten