donderdag 4 september 2014

Dreamgirls: Swingende musical over de prijs van ambitie en succes

  

Interview met Berget Lewis en Albert Verlinde 




Ze hebben gouden stemmen en grote dromen: dromen over succes in de showbizz en dromen over een gelukkig leven. Idealen die soms botsen. De musical ‘Dreamgirls’ vertelt het meeslepende verhaal over drie meisjes uit een achterstandswijk die uitgroeien tot wereldsterren. Een droom waarin ambities hun tol eisen.

Een swingende sound, spectaculaire glitterjurken en een verhaal dat je niet loslaat. De musical ‘Dreamgirls’ is gebaseerd op de geschiedenis van The Supremes en Diana Ross. Samen scoorden zij in de jaren zestig en zeventig wereldhits als ’Baby Love’ en ’The Happening’. Net als deze Amerikaanse showbizzlegendes dromen ook de musicalpersonages Effie, Deena en Lorell (Berget Lewis, Pearl Jozefzoon en Aïcha Gill) en van een carrière in de schijnwerpers. De zangeressen groeien op in de armste buurt van een industriestad en mijmeren over gouden platen en applaus. Met hun groepje The Dreamettes doen ze daarom mee aan talentenjachten, maar het echte succes laat op zich wachten.

Pas als manager Curtis Taylor (een rol van Edwin Jonker) het drietal onder zijn hoede neemt, volgt de grote doorbraak. Curtis komt uit de autohandel en ziet de muziek ook als business. Onder zijn strikte regie maakt het zangtrio de overstap van hun vertrouwde rhythm-and-blues naar het toegankelijke popcircuit. Dat opent de deur naar het internationale – blanke – publiek. Op jacht naar succes aarzelt Curtis ook niet om de leadzangeres op een zijspoor te zetten. Zo kan hij haar collega met de betere showbizzuitstraling als blikvanger naar voren te schuiven: commercieel een groot succes, maar funest voor de sfeer achter de schermen. "Hun ambities gaan ten koste van hun vriendschap en gevoelens", zegt Berget Lewis, die de rol van Effie speelt. "Zelfs de liefde sneeuwt onder." Als ze later terugblikken, ontdekken ze wat er écht is gebeurd. "Dan beseffen ze welke prijs ze hebben betaald voor hun succes", vertelt Pearl Jozefzoon, die de rol van Deena vertolkt.

Film
De musical ‘Dreamgirls’ was vanaf de première in Amerika in 1981 meteen al een grote hit. In 2006 kwam daar met de gelijknamige film nog een gouden glans overheen. Dit bioscoopsucces – met onder anderen Beyoncé en Eddy Murphy – was goed voor een ware prijzenregen. "Als je ziet dat het publiek er wereldwijd zó enthousiast over is, weet je dat er ook in Nederland grote belangstelling voor bestaat", stelt producent Albert Verlinde. "Daarom probeerde ik de rechten al heel lang te pakken te krijgen. Het is fantastisch dat dat nu is gelukt."

Muziekindustrie
Regisseur Gijs de Lange wijst op de diepere laag die onder de musical schuil gaat. "Het is ook het verhaal van de opkomst van de zwarte artiesten. Voor die tijd werd de Amerikaanse muziekindustrie gedomineerd door blanken. Het was een keerpunt in de rassenstrijd dat er opeens zwarte artiesten applaus kregen in clubs waar zwarten eerder niet eens in de buurt mochten komen."

Beste zangeres
De drie hoofdrolspeelsters staan niet alleen garant voor gouden stemmen, maar ook voor een zee aan ervaring. Zo stond Berget Lewis op het podium met de topband Total Touch en zong ze in de shows van Karin Bloemen en Angela Groothuizen. In het gelijknamige tv-programma werd Berget uitgeroepen tot ‘De Beste Zangeres van Nederland’.

Haar collega Aïcha Gill speelt de rol van Lorell. Zij maakte indruk als achtergrondzangeres van Angela Groothuizen en bereikte met haar groep Sway de liveshows van X-factor. ,,Dreamgirls is altijd mijn lievelingsfilm geweest. Daarom is het een droom om één van de hoofdrollen te mogen spelen.’’

Nadat ze het conservatorium in Tilburg afrondde, speelde Pearl Jozefzoon onder meer in de musicals ‘Hairspray’ en ‘Legally Blonde’. De tv-kijker kent haar als finaliste van ‘The Voice of Holland’. "Al die ervaring komt me nu van pas."

Live band
Berget, Aïcha en Pearl maken deel uit van een cast van twintig medewerkers. Zij delen het podium met een spetterende live band van zeven topmuzikanten. De liedjes worden deels in het Engels en deels in het Nederlands gezongen, in vertalingen van taalvirtuoos Jurrian van Dongen.

‘Dreamgirls’ is amusement van de bovenste plank: een musical die show en inhoud combineert, meent producent Albert Verlinde. "In een tijd waarin ambitie en succes het belangrijkste in het leven lijken, is het juist goed om te laten zien dat dat niet ten koste van alles mag gaan."

'Dreamgirls' is van do 31 okt t/m za 1 nov te zien in Schouwburg Almere.

Meer info en tickets

Geen opmerkingen:

Een reactie posten