vrijdag 18 januari 2013

Recensies 'Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran




Glimlach als geheim wapen
NRC ****

"In de regie van Erik Vos krijgt dit verhaal een bevrijdende lichtheid. Sabri Saad El Hamus als Ibrahim geeft prachtig weer hoe een glimlach smeulende conflicten, als tussen de islam en het Jodendom, kan bezweren. (…) Dankzij de beeldende taal van Schmitt en het spel van de acteurs wordt een gezamenlijk autotocht een theatrale roadmovie. De culturele verschillen vallen weg. Er gebeurt iets dat zeldzaam is: de toeschouwer raakt ook geïnspireerd door Meneer Ibrahims lichtheid en glimlach."

Een oefening in lichtheid
Volkskrant ****

"een levenslustige toneelvertelling"
"Meneer Ibrahim is vooral een aanstekelijk mannenverhaal. Dat is mede te danken aan de heldere regie en bewerking. De Nieuw Amsterdam heeft het goed voor elkaar. De oude Erik Vos is een meester in theatrale lichtheid."

donderdag 17 januari 2013

Thijs over Dina

Een interview met de muzikant en theatermaker Thijs Borsten nodigde zangeres Dina Medina uit om een theaterconcert te maken over haar vaderland Kaapverdië. Hij vertelt over het hoe en waarom van 'Weg van Kaapverdië'. 

 



Waarom doe je dit project met Dina Medina?
‘In 2012 werd Dina Medina 8 keer genomineerd voor de Cabo Music Awards waarna zij met de prijs voor beste morna en beste zangeres naar Schiedam terugkeerde. Over de hele wereld zingt Dina voor gemigreerde Kaapverdianen om ze te troosten bij het gemis van hun vaderland. Dat deze diva ondanks optredens met het Metropole Orkest en Fernando Lameirinhas in haar geboorteland Nederland nog niet doorgebroken is, dat is vreemd. “

Musicus en theatermaker Thijs Borsten maakte eerder de voorstelling weg van Cuba. Hij deed dit met een aantal muzikanten van de bekende band Buena Fiesta Social Club. Ze reisden door Cuba, musiceerden en filmden. Dat resulteerde in een muzikaal reisverslag met prachtige muziek en beelden uit Cuba.

Nu heeft Thijs Dina weten te verleiden voor een intieme voorstelling over een Kaapverdiaanse Diva die ver van haar roots via de muziek dicht bij haar vaderland blijft. Openhartig doet Dina verslag van het leven van een Kaapverdiaanse diva over zee. Thijs Borsten die eerder werkten met o.a. Mathilde Santing, Harrie Jekkers, Tania Kross, Wende Snijders en Denise Jannah vindt het belangrijk het publiek een ingang te geven in de liederen waarvan het publiek vaak te taal niet spreekt. Buiten het toelichten van de teksten doormiddel het levensverhaal van Dina te vertellen wordt er beeldmateriaal van Kaapverdië aan het concert toegevoegd.

Doen jullie nog iets aan de onlangs overleden Kaapverdiaanse zangerese Cesaria Evora?
‘Een gedeelte van het concert wijden we aan Cesaria die een groot voorbeeld is voor Dina. Dina kende Cesaria persoonlijk en vertelde mij onlangs dat altijd als ze Cesaria zag begroet werd met de woorden dag meisje van me. Cesaria heeft veel voor de kaapverdiaanse muziek betekent. Dina zal als ode een aantal van haar bekentste liedjes zingen.’

‘Een voorstelling of concert mag van mij nooit saai zijn’, lacht Thijs. ’Het is fijn als je met een brok in je keel zit van een prachtig gezongen lied en die vervolgens weg kunt lachen om een beeldgrap of spitsvondige vondst. Thijs wenst ieder concert voor het publiek onvergetelijk te maken.’

Weg van Kaapverdië speelt op zondag 27 januari om 16.30 uur in Theatercafé Waterfront.









woensdag 16 januari 2013

Zwanenmeer: het verhaal





Hoe zat het ook al weer?

Het Zwanenmeer vertelt het dramatische verhaal over de liefde tussen Prins Siegfried en Odette. Om even het geheugen op te frissen, is hier de samenvatting van het verhaal terug te lezen.


dinsdag 15 januari 2013

Eric-Emmanuel Schmitt en zijn bloemen van de Koran



De voorstelling 'Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran' van De Nieuw Amsterdam is gebaseerd op de gelijknamige roman van Eric-Emmanuel Schmitt. Maar wie is hij eigenlijk?

zondag 13 januari 2013

Matthijs Rümke over de muziek in Peer Gynt



Peer Gynt van Henrik Ibsen is onlosmakelijk verbonden met de muziek van Edvard Grieg. Hoe geef je daar als regisseur je eigen draai aan? Regisseur Matthijs Rümke vertelt over de muziek in zíjn uivoering van Peer Gynt.



woensdag 9 januari 2013

Favoriete teksten van de acteurs





In Peer Gynt van Het Zuidelijk Toneel spelen Xander van Vledder en Han Kerckhoffs de hoofdrollen. Beide acteurs kozen een favoriet tekstfragment.

zaterdag 5 januari 2013

Over Henrik Ibsen en Peer Gynt




Henrik Ibsen (1828-1906) schreef Peer Gynt rond zijn 39e, terwijl hij in Italië verbleef. Ibsen ontving hiervoor na veel gebedel een reisbeurs en hij was erg gelukkig om zijn geboorteland Noorwegen voor een tijd de rug toe te kunnen keren. Het begin van Ibsens carrière lijkt namelijk vooral getekend te zijn door het zoeken naar de juiste vorm van schrijven, naar literaire erkenning en een financieel stabiele situatie. Ibsen was in deze periode, mede door het uitblijven van literaire erkenning en het gebrek aan solidariteit tussen de Scandinavische landen (hij was zeer politiek betrokken), een teleurgesteld mens.