donderdag 24 maart 2016

‘Not the Tommy Cooper Story’ met o.a. Jan Jaap van der Wal en René van 't Hof

Zodra hij die bordeauxrode dop-met-de-kwast op zijn hoofd had, wist je dat alles zou mislukken: ‘Niet zo. Maar zó!’ Bij komiek Tommy Cooper, de goochelaar-met-de-fez, ging alles opzettelijk en onder zijn eigen bulderend gelach de mist in. Iedere mislukte goocheltruc boog hij om tot een succesnummer. Behalve zijn slotact dan: Cooper plofte dood neer terwijl tv-camera’s draaiden. Iedereen dacht dat het een grap was. Het bleek een klassieke dood in het harnas.


vrijdag 18 maart 2016

Cas Jansen speelt Edward Snowden

De nieuwe spannende theaterthriller Snowden gaat over dat wat we vaak als vanzelfsprekend nemen, maar het niet altijd is: onze privacy. Er wordt meegekeken en geluisterd met dat wat we doen, schrijven en zeggen. Wat vindt acteur Cas jansen (38), die Edward Snowden speelt, daarvan?
In de zomer van 2013 leerde de wereld Edward Snowden kennen, een voormalig CIA-medewerker die als systeembeheerder bij de Amerikaanse veiligheidsdienst werkte. Hij liet ons zien met welke ongrondwettelijke privacy schendingen de NSA bezig was. Die zomer lekte Snowden honderdduizenden geheime documenten over de werkwijze van de NSA naar buiten. Het bizarre verhaal van deze klokkenluider, zo kreeg hij bijvoorbeeld geen eer voor zijn werk, maar moest zijn land ontvluchten, is bewerkt tot een voorstelling. Een theaterthriller over de missie van Snowden en hoe onze privacy onder druk is komen te staan.

donderdag 17 maart 2016

Jan Akkerman brengt concertreeks ‘Back to Vinyl’

Jan Akkerman is al ruim 40 jaar een van de meest gerespecteerde gitaristen ter wereld. De meestergitarist brengt met zijn concertreeks ‘Back to Vinyl’ een ode aan het vinyl in het algemeen en aan zijn favoriete album in het bijzonder. Die plaat, simpelweg ‘Jan Akkerman’ getiteld, werd na het verschijnen in 1977 met een Edison bekroond.

donderdag 10 maart 2016

Lucas de Man, regisseur, over Macbeth van Het Zuidelijk Toneel

“Het is een chaotische tijd wa­­arin we leven. Een tijd van veelheid. Het zou mooi zijn als we ook rust kunnen vinden in die chaos. Anders zouden we alleen maar bang zijn. Bang voor het niet-weten. Voor het onbekende.”

Johan Goossens met nieuwe voorstelling ‘Daglicht’

Van Johan Goossens verscheen in 2014 de bestseller Wie heeft er wél een boek bij zich? over zijn ervaringen als leraar op een ROC in Amsterdam. Een klas met leerlingen is een spiegel: je leert naar jezelf kijken en je aan te passen aan de rol die je hebt. Daar heb ik ook als performer veel van geleerd. Behalve schrijver is hij dus nu ook succesvol als cabaretier.

donderdag 3 maart 2016

Micha Wertheim met cabaretvoorstelling ‘Voor Zichzelf’

“Verkouden”
Micha Wertheim is hot. Zijn nieuwste voorstelling werd overladen met superlatieven en krijgt zowel in Nederland als België vrijwel alleen 5 sterren. Geen wonder dat hij afgelopen zomer twee avonden in een uitverkocht Carré op kon treden. Toch zo’n beetje het hoogste dat je als cabaretier kunt bereiken. Een stuk minder makkelijk blijkt het om Micha Wertheim te spreken te krijgen. De cabaretier die bekent staat als tegendraads reageert beleefd op mailtjes. “Dank voor de interesse maar interviews daar ben ik niet zo goed in,” schrijft hij. “Alles dat ik te zeggen heb zit in mijn voorstelling, alles wat ik daar naast zeg is meestal de moeite niet om anderen mee lastig te vallen.” Ook via Facebook is Micha niet te porren: “leuk dat jullie het zo ook proberen”, schrijft hij, “maar interviews zijn meestal toch een soort verkapte reclames. Dan moet ik zeggen hoe leuk de voorstelling is, en dat vind ik moeilijk. Bovendien val ik in het echt behoorlijk tegen.”