donderdag 3 maart 2016

Micha Wertheim met cabaretvoorstelling ‘Voor Zichzelf’

“Verkouden”
Micha Wertheim is hot. Zijn nieuwste voorstelling werd overladen met superlatieven en krijgt zowel in Nederland als België vrijwel alleen 5 sterren. Geen wonder dat hij afgelopen zomer twee avonden in een uitverkocht Carré op kon treden. Toch zo’n beetje het hoogste dat je als cabaretier kunt bereiken. Een stuk minder makkelijk blijkt het om Micha Wertheim te spreken te krijgen. De cabaretier die bekent staat als tegendraads reageert beleefd op mailtjes. “Dank voor de interesse maar interviews daar ben ik niet zo goed in,” schrijft hij. “Alles dat ik te zeggen heb zit in mijn voorstelling, alles wat ik daar naast zeg is meestal de moeite niet om anderen mee lastig te vallen.” Ook via Facebook is Micha niet te porren: “leuk dat jullie het zo ook proberen”, schrijft hij, “maar interviews zijn meestal toch een soort verkapte reclames. Dan moet ik zeggen hoe leuk de voorstelling is, en dat vind ik moeilijk. Bovendien val ik in het echt behoorlijk tegen.”  

Een paar keer googelen leert dat Wertheim bijna geen interviews geeft. Bij de Wereld Draait Door heeft hij nog nooit gezeten. Toen hij een keer bij Pauw en Witteman aan tafel zat moest hij door Jeroen Pauw ter verantwoording worden geroepen omdat hij aan tafel zat te gapen. De meeste TV kijkers kennen Wertheim waarschijnlijk van de aflevering van Zomergasten. Ook toen boterde het niet helemaal tussen de eigenzinnige Wertheim en presentator Jan Leyers. Met als hoogtepunt, of dieptepunt, het moment dat Wertheim een perzik begon te eten en heel Nederland trakteerde op zijn sappige smakken vlak bij de microfoon.


Micha is echter heel druk. Onlangs verscheen zijn derde kinderboek over de Hik: “De hik is een neef van de nies, zijn zus is de gaap. Zijn oom is de hoest, zijn broer is een boer, en zijn zwager heet scheet.“ 
Hij werkt met Spinvis aan een speciale voorstelling, maakt kindertheater, schrijft wekelijks een column voor Vrij Nederland en maakt samen met Paulien Cornelisse de Echt Gebeurd podcast.
De Echt Gebeurd middag is heel bijzonder. Sommige verhalen zijn heel droevig, maar er valt eigenlijk best veel te lachen. Misschien wel omdat het niet de bedoeling is. De middag wordt gepresenteerd door Paulien Cornelisse. Als we haar na afloop vragen waar Micha is blijkt zij het ook niet te weten. “Hij zou komen, maar we hebben hem al drie dagen niet te pakken kunnen krijgen.”
Als we de barmeisjes vragen wat voor iemand Micha is, halen ze hun schouders op. "Hij drinkt meestal een thee, maakt graag flauwe grapjes, en weet na meer dan 7 jaar nog steeds niet hoe we heten.”
Onlangs zette hij plotseling, drie dagen voor Sinterklaas, een filmpje online met een hilarisch verhaal over de meest niet racistische dag uit zijn leven. Het filmpje was na 3 dagen al meer dan 50.000 keer bekeken.

Onze laatste kans om Micha te treffen is zijn optreden in Amersfoort. Theater De Flint is uitverkocht, maar Marlijn heeft twee kaartjes klaargelegd. De voorstelling zelf is erg grappig, en vooral het einde is de moeite waard. We snappen die de vijf sterren wel.
Na afloop verkoopt Micha altijd wat dvd’s. Daarna zouden we hem een vraag kunnen stellen. Na een kwartier komt iemand de dvd’s ophalen. We vragen waar Micha is.
Het antwoord luidt: “Die is naar huis, hij was verkouden.”

De voorstelling is bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) te zien op vrijdag 18 maart om 20.30 uur in de Midden Zaal. Voor kaarten: www.schouwburgalmere.nl




Geen opmerkingen:

Een reactie posten