vrijdag 17 mei 2013

Achter de schermen: opbouw bij Blof



Licht, geluid, decor.. actie!

Helder geluid, de juiste podiumverlichting en fraaie decorstukken. Bij ieder optreden in Schouwburg Almere zijn ze nodig: de theatertechnici. Ze doen er alles aan om samen met de artiest een perfecte show neer te zetten. Naast hun grote mate van verantwoordelijkheid en stressbestendigheid zijn ze oplossingsgericht. Want wat er ook gebeurt, the show must go on!

Vanavond staat niemand minder dan Blof in onze schouwburg! De kaarten zijn uitverkocht en om 13:00 uur vanmiddag kon de opbouw beginnen. Niet alleen de theatertechnici van Schouwburg Almere, maar ook theatertechnici van Blof waren hierbij aanwezig. Deze namen onder andere extra lampen en in dit geval ook de instrumenten met zich mee. In totaal werd er met tien man aan de opbouw gewerkt.

Wist u dat de opbouw ongeveer twee uur duurt? De opbouw van toneelvoorstellingen of klassieke concerten duren vaak veel langer. Denk maar eens aan een grote musicalproductie als Flashdance (volgend seizoen bij ons te zien). Deze moeten allemaal aan de trekkenwand gehangen worden, wat een tijdrovend proces is. De opbouw van deze voorstellingen kan soms wel van negen uur ‘s ochtends tot acht uur ’s avonds duren!





Na de opbouw van het toneel is het tijd om te soundchecken. Dit wordt gedaan door het personeel van Blof. Zij zorgen ervoor dat niet alleen de bedieningspanelen, maar ook de instrumenten goed zijn ingesteld. Dit allemaal voor het perfecte geluid! Tegelijkertijd worden de spotlampen boven in de zaal ingesteld, zodat het podium optimaal verlicht is. Dit wordt handmatig uitgevoerd door de theatertechnici van de schouwburg. Voor de veiligheid dragen zij een tuigje.

Om twaalf uur ‘s avonds is het concert afgelopen. Tenminste, voor de bezoekers van de band. Voor de theatertechnici is dit het moment om weer te beginnen, namelijk aan de afbouw. De volgende dag zijn er alweer nieuwe voorstellingen, dus er is geen mogelijkheid om de spullen te laten staan. Het afbouwen van het podium duurt ruim een uur. De theatertechnicus is dus pas om twee of misschien wel drie uur ’s nachts klaar met werken!

Voor meer informatie over de theatertechniek van Schouwburg Almere kunt u klikken op de volgende link. Geïnteresseerd in nog meer professionals backstage? Zie hier een leuk filmpje: theatervoorstelling ‘Het groot niet te vermijden’ in vogelvlucht.

Door Lisa Wortel