maandag 23 september 2013

Tip van Hans: La Dietrich




Beste bezoekers,

Soms kan theater je verrast laten staan tegenover jezelf. Ik had dat vorig jaar tijdens het Oerolfestival op Terschelling. In het programma van dat festival was de voorstelling “ La Dietrich” opgenomen. Eigenlijk vond ik dat op basis van de titel helemaal geen passende voorstelling voor Oerol. Bovendien was hij niet gesitueerd in het landschap zoals dat bij Oerol hoort, maar in een hotel. Maar goed, ik ben op zo’n festival voor mijn werk en probeer dan zoveel mogelijk te zien wat mogelijk interessant zou kunnen zijn of worden voor het programmeren in onze eigen schouwburg. Dus ook toch maar naar La Dietrich.

Ik kan niet ontkennen dat ik met de nodige scepsis het hotel betrad. Bovendien had ik ook geen warme relatie met het repertoire van La Dietrich. Maar ja, wat kan je gebeuren? Bovendien was het slecht weer en binnen was het aangenaam toeven. Mijn scepsis begon al te smelten toen ik de zaal betrad. Fraai ingericht als een dertigerjaren nachtclub, met dito geklede serveersters. Het creëerde direct een theatrale sfeer die je oppakte en een reis in de tijd liet maken.

Toen ook nog de actrice en zangeres Wilma Bakker, op zeer overtuigende wijze La Dietrich tot leven wist te brengen, de zangeres die wereldwijd niet alleen haar publiek, maar ook minnaars en minnaressen verleidde en ook eindeloos kon zwelgen in romantische zelfmedelijden, sloeg mijn scepsis om in enthousiasme. Samen met oogstrelende filmbeelden uit de tijd van La Dietrich zorgde zij voor een prachtige theaterervaring. Direct na afloop van de voorstelling ben ik dan ook naar het gezelschap gestapt. Dit wil ik ook in Almere!! Ik vind het dan ook erg leuk dat dit gelukt is. Van donderdag 3 oktober tot en met zaterdag 5 oktober is La Dietrich (in nachtclubsetting!) te beleven in onze schouwburg . Per avond is er een beperkt aantal plaatsen! Laat u die kans niet ontgaan!!

La Dietrich
do 3 t/m za 5 oktober
meer info en tickets

donderdag 5 september 2013

Blog van Hans: Zin in het nieuwe seizoen




Als het u net zo vergaat als mijzelf, dan kijkt u op dit moment weer uit naar de komende voorstellingen.  Ik kan mij verheugen op de nieuwe ontmoetingen met de artiesten die het komende seizoen in Almere  langskomen, maar vooral ook weer op de ontmoeting met u. Wat dat betreft is het beroep van theaterdirecteur erg bevoorrecht. Ik word betaald om naar voorstellingen te gaan kijken en veel leuke mensen te ontmoeten!  Er is natuurlijk ook een andere zijde. 

Achter de coulissen wordt er met alle medewerkers hard gewerkt om de voorwaarden te creëren  die nodig zijn u een onbezorgde en plezierige avond te bezorgen.  Bijzonder zijn ook de werkdagen. Gedurende het seizoen beginnen die niet zelden rond 09.00 en gaan door tot zo’n 24.00/00.30 uur.

Het bijzondere aan zo’n lange dag is dat ik die ’s morgens nog een beetje moe van de dag ervoor begin. In de loop van de dag echter groeit de energie o.a. door de positieve ontwikkelingen die in de organisatie plaatsvinden en de ontmoetingen met artiesten en bezoekers. Veel energie krijg ik mee als ik zie dat onze bezoekers plezier beleven aan de voorstelling. Het aardige is dat ik van veel artiesten ook te horen krijg dat zij heel veel respons en energie uit de zaal krijgen.  In dit opzicht bent u een bijzonder publiek waar wij als medewerkers ook trots op zijn.

In alle opzichten wordt het komende seizoen voor ons erg spannend. Zet de groei door van het aantal bezoekers dat zich vorig seizoen heeft ingezet ? Hebben wij de goede keuze gemaakt? Het meest spannend is echter de ontwikkeling naar de Hectare Cultuur. U zult bij uw komende bezoek ervaren dat de Kunstlinie uit ons gebouw vertrokken is. In de leeggekomen ruimte is een Kunsthal en een Stadsforum gepland. Dit alles wordt ondergebracht in één organisatie.  Op dit moment vinden de eerste voorbereiding hiervan plaats. In de komende periode zullen wij u hierover regelmatig informeren.  Voor u betekent het dat u bij een theaterbezoek ook nog even kunt binnenlopen bij de Kunsthal en het Stadsforum en uiteraard wordt de horeca niet vergeten. Kortom een aantrekkelijk perspectief! Ik hoop u dan ook in de komende periode weer te kunnen begroeten. Graag tot dan!

Met vriendelijke groet
Hans Kraaijeveld.
Directeur a.i