zaterdag 25 oktober 2014

Interview: Albert Verlinde over The Sound of Music




Wat maakt een musical tot een klassieker? Verbind liefde met humor, verweef daardoor de dreiging van oorlog met drama, zoals een gezin zonder moeder, en je hebt een gouden formule. Voeg daar bekende liedjes aan toe en je begrijpt waarom ‘The Sound of Music’ wereldwijd een succes is. Al vijftig jaar. Daarom brengt Albert Verlinde Entertainment de beroemde familievoorstelling nu terug in de theaters.



‘The Sound of Music’ roept herinneringen op aan de filmversie met de glooiende Alpenweiden waarin Julie Andrews in 1964 onsterfelijk werd als de kloosterzuster Maria. Ook brengen die beelden de zeven kinderen Von Trapp met hun norse vader weer dichtbij. Maar de musical zit vooral in het geheugen door onvergetelijke liedjes als ‘Edelweiss’, ‘Do-re-mi’en ‘My favorite things’. "Die ijzersterke combinatie maakt ‘The Sound of Music’ tot de musical der musicals," zegt producent Albert Verlinde. "Omdat het verhaal en de liedjes steeds nieuwe generaties aanspreken komt de voorstelling voortdurend terug in de schouwburgen. Nu het precies vijftig jaar geleden is dat de film een wereldhit was, werd het natuurlijk tijd om dat jubileum te vieren met een nieuwe, opgefriste musicalversie. Die brengen we nu met steracteurs in theaters in alle hoeken van het land."

Gezellig in huis
Het verhaal van ‘The Sound of Music’ draait om de jonge non Maria die twijfelt aan haar toekomst in het klooster. Moeder Overste stuurt haar als gouvernante naar het gezin van kapitein Von Trapp. Deze weduwnaar leidt zijn gezin met een militaire discipline van orde en tucht. Maar zodra vader van huis is, leert Maria de kinderen zingen en wordt het weer gezellig in huis. Zo valt uiteindelijk ook hun vader voor de charmes van Maria. Het naderende optreden van de zingende kinderen bij de Salzburger Festspiele van 1938 lijkt een feest te worden. Tot de oprukkende nazi’s het gezinsgeluk verstoren, want kapitein Von Trapp krijgt een oproep om zich met spoed bij de marine melden. Gelukkig biedt het optreden uitkomst, want tijdens de uitvoering weet het gezin naar het veilige Zwitserland te vluchten. Gered door hun zangtalent!

Goed gevoel
"’The Sound of Music’ betekent tijdloze nostalgie zodat iedereen de liedjes kan meezingen", zegt Anouk Maas, die de hoofdrol van Maria vertolkt. Anouk was eerder te zien in succesmusicals als ‘Flashdance’ ‘Shrek’ en ‘Hairspray’. Als tv-presentatrice bij Nickelodeon is ze voor veel kinderen een vertrouwd gezicht. "Het allerleukste van ‘The Sound of Music’ is dat het liefdesverhaal je zo’n goed gevoel geeft", zegt Anouk. Zij noemt het een droomrol. "Ik vind de persoonlijke ontwikkeling van Maria heel mooi, haar zoektocht naar liefde en warmte en hoe zij deze weer deelt met anderen".

Ad Knippels (kapitein Von Trapp): "Dat de musical al zo lang volle zalen trekt, zegt veel over de kracht van het verhaal en de liedjes. Daar komt bij dat er nu bij het publiek een grote behoefte is aan nostalgie. Hoe groter de onrust in de wereld, hoe groter het verlangen naar veilig en vertrouwd repertoire." Maaike Widdershoven (Moeder Overste) denkt dat iedereen wel iets herkent in de hoofdpersonen. "We vragen ons allemaal wel eens af of we op het juiste spoor zitten met ons leven. Dan is het prachtig om in deze musical te zien dat liefde, humor en talent je houvast kunnen bieden."

Reünie
Deze nieuwe versie van ‘The Sound of Music’ heeft iets weg van een reünie-voorstelling, want diverse acteurs speelden al in eerdere uitvoeringen van de musical. Zo was Anouk Maas in de versie van 2008 nog dochter Liesl von Trapp en vertolkte ‘Moeder Overste’ Maaike Widdershoven eerder de hoofdrol van Maria. Vajén van den Bosch begon als tienjarige als de kleine Martha von Trapp. Na tv-successen in ‘The Voice Kids’ en ‘Spangas’, keert ze nu in de musical terug als Liesl, de oudste dochter van het gezin Von Trapp. Ook Martijn Vogel maakt zijn comeback in de voorstelling: in 2008 was hij nog het kleine broertje Kurt von Trapp, nu ‘promoveert’ hij tot Rolf, de aanbidder van Liesl.

The Sound of Music | met Anouk Maas, Maaike Widdershoven e.a.
vr 20 en za 21 februari 2015
meer info en tickets










Geen opmerkingen:

Een reactie posten