woensdag 15 oktober 2014

Interview: Duda Paiva over dansdrieluik De Grieken




De Grieken is de eerste productie voor jong publiek van de internationaal vermaarde choreograaf en danser Duda Paiva. De Braziliaan maakte het dansdrieluik bij Maas theater en dans en liet zijn unieke mix van dans en poppenspel los op drie magische verhalen uit de Griekse mythologie. De Grieken is tot en met februari 2015 in heel Nederland te zien en zo nu en dan daarbuiten. Op vrijdag 24 oktober speelt De Grieken in Schouwburg Almere. Duda Paiva vertelt er zelf meer over:

Hoe was het om als kind te dansen in Brazilië?
“Dans is goed geïntegreerd in de Braziliaanse maatschappij. Braziliaanse kinderen komen al op jonge leeftijd in aanraking met verschillende populaire dansvormen zoals samba, pagode, lambada, forro etcetera. Het is een nationale ‘schat’. Desondanks was het taboe om professioneel danser te worden, bijvoorbeeld balletdanser of modern danser, zeker voor een jongen. In Europa werd zoiets veel serieuzer genomen. Tegenwoordig met de populariteit van streetdance is het kiezen voor een leven in de dans wereldwijd geaccepteerd, in het bijzonder voor jongens. Dansen heeft ook zoveel goede aspecten: een gezonder lichaam, een connectie tussen het lichaam en de stad, de vrijheid om je te uiten, bewustzijn van het collectief, van je rol in een groep en ga zo maar door”.

Wat vind je zo leuk aan het werken met poppen?
“Poppen zijn mensen zonder ego. De dialoog tussen mensen en poppen vind ik heel spannend”.

Het is je eerste werk voor kinderen. Reageren kinderen anders dan volwassenen?
“Deze cross-over van dans en poppenspel is aantrekkelijk voor kinderen. De wereld met poppetjes die zij kennen uit stripboeken, videogames en tekenfilms staat opeens op het podium. En omdat deze zo dichtbij komt, aan te raken is, wordt het opeens bijna werkelijkheid. De poppen zijn namelijk een krachtig middel om een brug te slaan tussen fictie en werkelijkheid en daarmee te spelen. Dat spel helpt kinderen om hun eigen blik op de wereld om hen te ontwikkelen. Voor volwassenen werkt het net andersom. Zij worden juist uitgedaagd om te kijken door de ogen van een kind en zich te laten meeslepen in de magische wereld van de poppen.”

Waarom heb je ervoor gekozen om Griekse mythes op het podium te brengen?
“Ik hou van deze verhalen, waarin archetypes van de mensheid de goden spelen. Zij laten ons onze tekortkomingen zien, ons eeuwige gevecht met meer en beter, mooier en sterker. Door juist een pop te nemen om die archetypes uit te beelden, trigger ik de verbeeldingskracht van het publiek, of dit nu jong of oud is, naar een magische realiteit. Want een pop houdt zich niet aan de vorm en de regels, een pop kiest zijn eigen onverwachte invalshoek.”

Jouw werk is over de hele wereld te zien op internationale festivals. Wat is de sleutel van het succes?
“Mijn werk gaat verder dan de taalbarrières. Daardoor is het toegankelijk voor elke toeschouwer. Het maakt niet uit waar hij/zij vandaan komt of welk geloof hij/zij aanhangt.”

Je bent nu tien jaar bezig met jouw DudaPaivaCompany en hebt al tientallen producties gemaakt. Waar haal jij je inspiratie vandaan?
“Inspiratie kun je niet ‘regelen’. Het is een cadeau. Iedereen kan door alles geïnspireerd raken, maar we hebben vaak geen tijd om het te uiten. Het is aan de kunstenaar om er open voor te staan als het gebeurt. Om dingen te bevragen, zijn eigen uniekheid te vieren en tijd te maken voor relevante dingen in het leven”.

De Grieken  (10+) | Maas Theater en Dans & Duda Paiva Company
vrijdag 24 oktober 2014 | 19.30 uur | Schouwburg Almere
meer info en tickets

Geen opmerkingen:

Een reactie posten