Kunstlinie Almere Flevoland (voorheen Schouwburg Almere) is een ontmoetingsplaats waar mensen samen kunnen genieten van theater, architectuur, kunst, eten en drinken en natuurlijk van elkaar.
maandag 20 oktober 2014
Interview: Waldemar Torenstra over De ontdekking van de hemel
Vier jaar geleden overleed Harry Mulisch. Tweeëntwintig jaar geleden verscheen ‘De ontdekking van de hemel’, het magnum opus van een van onze grootste naoorlogse schrijvers. Na de verfilming is er nu de toneelversie van deze 'totaalroman'. "Wij zijn de poppetjes van Mulisch," zegt hoofdrolspeler Waldemar Torenstra.
Nico de Boer (De Persdienst)
Waldemar Torensta was net klaar met de opnamen van een nieuwe reeks Divorce, de successerie van RTL4 over drie gescheiden mannen, toen hij zich monter meldde voor de repetities van De ontdekking van de hemel. Maar het was wel even wennen. "Het ene moment sta je voor de camera's, het andere sta je Mulisch-teksten te oefenen. Dat is best een grote overgang. Televisie moet snel gemaakt worden, kun je nog gauw iets improviseren. Daarvoor heb ik ook de vrijheid bij Divorce. Dat is hier niet aan de orde. Die Mulisch-zinnen zijn zinnen van god. Daar moet je zeer zorgvuldig mee omgaan."
In betrekkelijk korte tijd zijn nu drie romans van Harry Mulisch (1927-2010) voor het toneel bewerkt. Eerst De aanslag (met Victor Löw in de hoofdrol), daarna Het stenen bruidsbed (met Torenstra’s Divorce-collega Jeroen Spitzenberger in de hoofdrol) en nu De ontdekking van de hemel. De laatste gaat, kort samengevat, over de vriendschap tussen Onno Quist (Waldemar Torenstra) en Max Delius (Sieger Sloot). Ze raken allebei in de ban van de celliste Ada Brons (Lidewij Mahler). Quinten, haar zoon (een van de vrienden is de vader), wacht een wonderbaarlijke missie. Het boek werd een wereldwijde bestseller. Begin deze eeuw werd het zelfs uitgeroepen tot de beste Nederlandse roman ooit, al heeft Waldemar Torenstra niets met dit soort lijstjes: "Dat dit in de recensies kan staan, zorgt voor een druk die je bijna niet waar kunt maken."
Geloofwaardig
Kun je een klassieker van negenhonderd bladzijden, waarin een afgezant van God een poging doet de Tien Geboden te stelen en terug te brengen naar de hemel, geloofwaardig – in ruim twee uur – naar het theater vertalen? Torenstra, met een grijns: "We praten gewoon heel snel." In alle ernst: "Je kan hier geen negen uur theater van maken. Dat zou dodelijk saai zijn. Maar ik denk dat deze toneelbewerking voor degenen die het boek gelezen hebben een feest van herkenning kan zijn. Natuurlijk zal er voor de echte Mulisch-liefhebber altijd wel wat te mopperen zijn. Maar ik vind dat (regisseur/bewerker) Ignace Cornelissen er uitstekend in geslaagd is om de essentie van het boek te pakken."
Onno, het personage dat Waldemar Torenstra speelt, vertoont in het boek veel gelijkenis met schaakgrootmeester en publicist Hein Donner. Donner en Mulisch waren bevriend en voelden zich verbonden door een bepaald soort humor. "Donner is van voor mijn tijd. Ik zal van hem mijn eigen karakter maken. Hij is een combinatie van charmeur en botterik. Belangrijk is om de essentie van die vriendschap te laten zien. Wat zoeken ze bij elkaar? Waarom ga je van iemand houden die zo anders is? Je ziet het in zoveel relaties. Mensen die op elkaar vallen, hebben een paar dingen gemeen en zijn toch ook heel verschillend. Eerst vind je dat geweldig, later kan dat mateloos irritant zijn. Dat zie je ook bij mannenvriendschappen."
Groots en meeslepend
Waldemar Torenstra is veertig, maar 'ik gedraag me af en toe nog als een tweeëndertigjarige’. Sinds zijn vertrek bij het Noord Nederlands Toneel (NTT) is hij freelancer. Hij speelde onder meer in de filmmusical 'Ja zuster, nee zuster' (Gerrit), in de film 'Bride flight', en samen met zijn partner Sophie Hilbrand in ‘Zomerhitte’. "Ik ben altijd druk bezig. In dat opzicht lijk ik op Max en Onno, en ook op Mulisch. Groots en meeslepend leven, ja, dat wil ik ook." Lachend: "Misschien wat minder erudiet, maar ik doe mijn best."
Hij heeft twee kinderen, een dochter en een zoon, van twee en vier. "Ik heb een goede combinatie weten te vinden tussen film, theater en tv. Het is niet altijd gemakkelijk. Thuis kan ik niet zeggen: kom op, jongens, nu even stil, want papa moet Mulisch instuderen..."
De ontdekking van de hemel speelt op vrijdag 12 december in Schouwburg Almere.
Meer info en tickets
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten