zaterdag 22 maart 2014

Interview: Moniek Merkx




Op 4 april speelt Maas theater en dans de voorstelling Alleen op de wereld in Schouwburg Almere. Een ontroerende voorstelling met theater, dans en muziek die in het land al vele enthousiaste reacties ontlokte van zowel pers als publiek. Regisseur Moniek Merkx aan het woord over deze bijzondere voorstelling.

Niet passé
Merkx baseerde haar script op het beroemde boek van Hector Malot. "Het verhaal is niet passé, het blijft gewoon goed. Wie kent niet de angst om verlaten te worden. Alleen op de wereld raakt aan deze basisangst. Maar het verhaal speelt ook met een basisverlangen. Stel je voor dat je zo vrij bent dat je kunt gaan en staan waar je wilt. En dat die saaie, suffe ouders niet je echte ouders zijn.”

Meters maken
“Alleen op de wereld gaat over lessen in het leven, de reis die iedereen zelf moet maken. Je bent eerst kind en alles is veilig. Vervolgens moet je het huis uit en alleen verder. Je moet sterker worden, groeien, spieren aan je botten krijgen. Het mooie in het boek is het lopen door Frankrijk. Dat wordt heel fysiek beschreven. Het gaat over honger en over alles te voet doen, héél lang, met kou en wind en sneeuw, meters maken.”
 
Emotie
Merkx werkte samen met Djurre de Haan, Vincent van Warmerdam (muziek) en Klaus Jürgens (choreografie). "De dans en muziek verbeelden nog veel meer de beleving, de emotie. De meest emotionele momenten in het theater heb ik zelf altijd bij dans en muziek. In de muziek werken we met sferen. De eerste keer dat ik de muziek van Djurre hoorde, dacht ik meteen: deze jongen met deze stem is een echte Remi, die droevige ondertoon, zonder enig sentiment, prachtig.”



Team van talenten
“Vanaf dag 1 ben ik heel enthousiast over de dans en over hoe dansers denken. De doorgaande beweging van die eindeloze tocht door Frankrijk bijvoorbeeld, dat is zo voelbaar via dans. Sowieso is er een goed team van talenten ontstaan waarbij iedereen met respect voor elkaars vak steeds heel nieuwsgierig bleef en elkaar voortdurend inspireerde. Het is een echt ensemblestuk met twaalf kleurrijke mensen. Stuk voor stuk als mens heel interessant en fantastisch om mee te werken.” 

Alleen op de wereld | Maas theater en dans
vr 4 april 2014 | 19.30 uur
meer info en tickets

Geen opmerkingen:

Een reactie posten