vrijdag 10 januari 2014

Achter de schermen: Schouwburg Almere in constructie







Het lijkt als de dag van gisteren dat Schouwburg Almere werd gebouwd, maar het is inmiddels namelijk alweer een ruime zes jaar geleden dat de schouwburg officieel werd geopend, op 8 juni 2007.

Deze spetterende opening gebeurde door niemand minder dan onze voormalige koningin Beatrix. Met één druk op de knop onthulde zij in de grote zaal van de schouwburg een gedenksteen die in de vloer van de centrale hal geplaatst werd. Ook burgemeester Jorritsma, de commissaris van de koningin van Flevoland Michel Jager en het Japanse architectenduo Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa waren bij de opening aanwezig.

Op de gedenksteen die Beatrix onthulde staat een Japanse haiku, ofwel Japanse dichtkunst: "Water glas en licht – monument voor verbeelding – in een nieuwe stad". Een tekst die volledig aansluit op het gebouw, aangezien het gebouw glazen muren heeft en voor een deel op het Weerwater is gebouwd. Hierdoor lijkt het alsof het gebouw drijft. In de kleine- en middenzaal zorgt dit voor een adembenemend uitzicht, waarbij het lijkt alsof de vloer van de zaal doorloopt in het water. Dankzij de glazen muur voelt men zich vrij en voelt men zich ondanks de afgesloten ruimte staat men direct in contact met de buitenwereld.

Naast de prachtige glazen wanden zijn er diverse eyecatchers binnen het gebouw. Een van de meest spraakmakende is de wenteltrap in de trapfoyer. Deze trap is zo groot, dat het in het gebouw geplaatst moest worden voordat de buitenmuren er omheen kwamen. Deze trap is een dynamische weergave van een wenteltrap en geeft het gebouw een modern karakter. Tevens is er ook een kleine versie van de wenteltrap in het gebouw, die gebruikt wordt door het publiek om de grote zaal binnen te treden.

De diverse zalen en foyers in het gebouw worden niet alleen gebruikt voor voorstellingen, maar deze worden ook verhuurd. In de diverse hallen van het prachtige gebouw vinden zelfs tentoonstellingen plaats. Naast het brede aanbod aan voorstellingen zijn er dus genoeg redenen om Schouwburg Almere te bezichtigen. Dankzij de moderne aspecten in het gebouw ziet het er futuristisch en artistiek uit. Werkelijk een diamant in Stadhart Almere!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten