maandag 20 januari 2014

Blog van Klaas Wilting: On Golden Pond


Wie van toneel houdt, mag de uitvoering van On Golden Pond, oftewel Het Stille Meer, met in de hoofdrollen Bram van der Vlugt en Liz Snoijink niet missen. Het was tijdens de première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag ouderwets genieten. Wat wil je, topacteurs op de planken die dit stuk, geregisseerd door Peter Tuinman, meer dan voortreffelijk vertolkten. Terecht kregen de acteurs dan ook langdurig applaus van het dankbare publiek. En er werd na afloop in de foyers van het theater vol lof over de voorstelling gesproken.

Aanvankelijk zou de hoofdrol naast Bram van der Vlugt vertolkt worden door Jenny Arean, maar zij raakte tijdens de try-outfase geblesseerd. Zij zal in het tweede deel van de tournee weer te zien zijn. De voorstelling On Golden Pond maakte furore op Broadway en is in 1981 verfilmd met in de hoofdrollen Henry Fonda, Katharine Hepburn en Jane Fonda. De film werd beloond met drie Oscars. Hoe romantisch is het om liefdevol oud te worden en wat is de kracht van familiebanden. In het kort de inhoud van On Golden Pond weergegeven.

Echt liefdevol wordt het echtpaar Norman Thayer (Bram van de Vlugt) en Ethel Thayer (Liz Snoijink) niet. Norman, een oude mopperpot die veel over het doodgaan praat leeft in zijn eigen wereld, luistert nauwelijks naar anderen, is cynisch, vergeetachtig en schoffeert. Zijn vrouw Ethel laat hem maar mopperen. Communicatie tussen die twee is dat van twee vreemden. Brengt wel veel hilarische momenten en het is niet alleen treurnis op de Bühne, juist niet, er zijn veel hilarische momenten en er wordt in de zaal dan ook veelvuldig gelachen. Niet in de laatste plaats door de wijze waarop de acteurs de personages op de Bühne zetten.

On Golden Pond zal voor veel mensen herkenning betekenen. Het samen ouder worden, de miscommunicatie, het cynisme dat er in kan sluipen en toch onderhuids veel van elkaar houden. Een kind dat jij niet begrijpt of niet wil begrijpen, het uit elkaar groeien, En dat allemaal samengebundeld op de tachtigste verjaardag van Norman dat gevierd wordt in hun zomerhuisje aan Het Stille Meer waar ook de dochter na een lange afwezigheid op de verjaardag van haar vader komt en haar nieuwe vriend voorstelt. Buiten de twee toppers Bram en Liz, die al jaren op de Bühne staan, is het een uitstekende cast met Saskia Temmink als de dochter, Has Drijver als de vriend, Roelant Radier als de postbode.

Mopperkont Norman Thayer ontdooit en laat zijn zachte kant zien wanneer hij wordt geconfronteerd met Billy Ray, (tijdens de première prachtig gespeeld door Jesse Pardon), zoon van de nieuwe vriend van zijn dochter en met Billy gaat vissen. Dit levert prachtige scènes tussen die twee op. Norman wordt zelfs een beetje hip. Kortom ik heb genoten van prachtig toneel. Op 8 maart wordt On Golden Pond op de planken gebracht in Schouwburg Almere. Een aanrader.


On Golden Pond
zaterdag 8 maart 2014 | 20.15 uur
meer info en tickets



Geen opmerkingen:

Een reactie posten