zondag 12 januari 2014

Esplanade




Op de plek van de Esplanade lag eerst de oude Meeresteinkade. Voordat de Esplanade is aangelegd, is de kade een stukje verlegd in het Weerwater. Het nieuwe ziekenhuis kwam door de uitbreiding verder naar achteren te liggen waardoor er nu weinig kade meer over is.

De Esplanade is het plein voor grote evenementen, zoals circus, festivals, sport, noem maar op. Het is ook een wandelboulevard. Het plein is ontworpen door de Franse landschapsarchitect Michel Desvigne, van het bureau DPLG dat gevestigd is in Parijs.

In eerste instantie zou de overgang van land naar water in zand worden uitgevoerd, maar dat bleek toch niet zo praktisch. In plaats daarvan is een granieten trap aangelegd die het water in loopt. Als het mooi weer is nodigt de trap uit om erop te gaan zitten. De bomen op het plein zijn Canadese populieren, de Populus canadensis “Robusta” (de mannelijke variant die niet kan pluizen).

Aanvankelijk was het terrein belegd met een halfverharding van gerecycled zandkleurig bouwmateriaal uit Frankrijk dat met een bindmiddel afkomstig uit Spanje stevigheid kreeg. Veel pleinen in Frankrijk zijn hiermee uitgerust, denk maar aan jeu-de-boules banen. Het materiaal werd besproeid met waterglas om het vocht vast te houden. Na verloop van tijd bleek dit bouwmateriaal toch niet bestand tegen de wind in de polder, het droogde uit en veroorzaakte stofwolken. Inmiddels is de bovenste laag van het plein verwijderd en vervangen door een laag asfalt in dezelfde beige kleur als het zandkleurig materiaal.

Aan de kant van het ziekenhuis is onlangs een lange pier aangelegd voor boten om af te meren. Tussen de pier en de Schouwburg bevindt zich – op 35 meter van de Esplanade - een fontein van vier waterstralen, met een ingebouwde verlichting voor als het donker is. De middelste straal is twaalf meter hoog, de drie er omheen ieder acht meter. Hoogte en kleur kunnen variëren.

Binnenkort worden extra zitbanken, plantenbakken en een betere verlichting op het plein aangebracht.



Marie-Josée Röselaers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten