woensdag 18 december 2013

Interview: Marc-Marie Huijbregts


Marc-Marie Huijbregts groeide samen met zijn twee zussen op in een middenklassengezin in Tilburg. Van jongs af aan wilde hij zingen en acteren. Op goed geluk deed hij begin jaren negentig auditie voor de musical Company. Hij werd direct aangenomen. Daarna volgden meer voorstellingen, onder meer bij het Zuidelijk Toneel, het Nationaal Ballet en bij het reizend theaterfestival De Parade. Ook speelde hij kleine rolletjes in televisieseries.

In 1998 ontmoette hij Raoul Heertje die hem uitnodigde mee te doen aan de open podiumavond van de Comedytrain in Toomler, Amsterdam. Daar leerde hij op het podium staan als zichzelf, niet in een rol. Ruim een jaar later won hij Camaretten, met de voorstelling Marc-Marie H. Die avond was een scharniermoment, zegt hij. De wereld begreep hem en hij begreep de wereld.

Waar lag dat aan?
“Ik stond er als mezelf. Zonder hoedjes, snorretjes en andere tierelantijnen. Hoe eerlijker en opener je het toneel opgaat, hoe beter het is. Ik vond stand-uppen altijd een beetje eng. Eigenlijk durf ik dat nu ook niet meer. Je zit voor een volle zaal met alleen maar een microfoon en al die mensen weten dat jij denkt zo direct grappig te zijn. In al die jaren heb ik geleerd dat goeie comedy altijd betekent: leuk zijn, en niet leuk doen. Als ik vooraf denk: dit wordt leuk, dan werkt het niet.”

Hoe geef je vorm aan je shows?
“In mijn theaterprogramma’s heb ik vaste tekst, maar ik laat ook grote stukken open om bijvoorbeeld met het publiek te praten. Die voorstellingen zijn tien keer zwaarder dan voorstellingen waarin alles vastligt. Je moet de hele avond scherp zijn. Door deze interactie met het publiek voelt mijn voorstelling niet als een solovoorstelling. Ik ben altijd samen met mijn publiek. Het zaallicht blijft aan en de mensen worden deel van de voorstelling. “

Je hebt het in je voorstellingen vaak over situaties en personen uit je eigen leven; vind je dat je het over alles en iedereen moet kunnen hebben op het toneel?
“Nee, ik vind niet dat je het over alles en iedereen moet kunnen hebben op het toneel. Je moet wel alles kúnnen zeggen maar je hóeft niet alles te zeggen. Ik probeer wel zo eerlijk mogelijk over mezelf te zijn. Ik spaar mezelf niet en daarmee creëer ik de vrijheid om over anderen ook wat te kunnen zeggen.”

Wat levert je openhartigheid je op?
“Veel gedoe, soms, veel plezier, soms.”

Wat betekent ‘theater’ in jouw leven?
“Theater betekent , om het maar eens groot te zeggen, thuis. Ik voel dat ik daar hoor. Er is geen andere plek, behalve mijn echte thuis, waar ik dat gevoel heb.”

En wat doet zingen voor jou?
“Zingen vind ik heerlijk om te doen. Omdat je er alles in kwijt kan. Je kan acteren, zingen, bewegen. Zang is qua emoties overbrengen veel directer dan tekst alleen.”

Waar gaat Florissant over?
“De rode draad in mijn voorstelling is het overlijden van mijn vader. Dat is inmiddels al weer twee jaar geleden. Toen mijn moeder overleed was het duidelijk. Toen was ik gewoon verdrietig. Maar de rouw die bij mijn vader komt kijken, is onhandig. Die is rafelig. Omdat er veel zo veel meer emoties bij komen kijken. Maar er is in Florissant natuurlijk ook ruimte voor allerlei verhalen, bijvoorbeeld over de week dat ik in een stilteklooster ben geweest, of hoe ik eind augustus helemaal geschminkt in Castricum op een bedrijventerrein stond voor het Sinterklaasjournaal.”

Florissant van Marc-Marie Huijbregts is op zaterdag 11 januari 2014 te zien in Schouwburg Almere.




woensdag 27 november 2013

Interview: Monique Corvers over Een ijskoud wonder




Muziek die raakt, een verhaal dat tot de verbeelding spreekt, een familievoorstelling waar je met z’n allen blij van wordt; drie goede redenen om naar Een ijskoud wonder van het Utrechtse jeugd- en muziektheatergezelschap Het Filiaal te gaan.

“Nee, deze voorstelling is niet alleen voor kinderen”, zegt regisseur Monique Corvers. “Voorstellingen van Het Filiaal zijn er voor iedereen die soepel van geest is en mee kan gaan in de werelden die het gezelschap op de planken neerzet. In Een ijskoud wonder is dat de wereld van Frank, een jongen die droomt van grote daden en verre reizen, maar die het moet doen met een baan bij de kleine bank van zijn vader. Als alles mis dreigt te lopen krijgt hij hulp uit onverwachte hoek.”

Feelgood
“Best kans dat dit verhaal een belletje doet rinkelen”, legt Monique uit. “Ik ben nu eenmaal gek op de filmklassieker It's a Wonderful Life van Frank Capra. Met een scheutje A Christmas Carol van Charles Dickens en de krachtige muziek van Gábor Tarján, is het echt een feelgood voorstelling voor in de winter. Ik hoop dat iedereen er “gewoon blij” uitkomt, met appetite for life zoals je dat zo mooi zegt in het Engels. Maar ook met stof om over na te denken en te praten. We leven nu eenmaal in een tijd waarin we elkaar nodig hebben om dingen gedaan te krijgen. De bomen groeien niet meer tot in de hemel. In de voorstelling zie je dat heel letterlijk, met een bankrun en een graaiende bankier.”

Muzikale lijnen
IJzersterke acteurs brengen het verhaal met flair, tempo en humor, de muziek doet de rest. Gábor Tarján, vaste componist van Het Filiaal: “Muziek vertelt het verhaal op een ander niveau dan woorden. Het gaat regelrecht je hart in. De muzikale lijnen die elkaar in Een ijskoud wonder op verschillende manieren kruisen, zijn bijvoorbeeld een metafoor voor de mensen die het leven van Frank Beelen op onverwachte momenten kruisen. In al onze voorstellingen speelt muziek een belangrijke rol, daarom zie je op het podium ook vaak de muzikanten.”
Het héle toneel doet mee, en voor de ogen van het publiek nemen de acteurs een andere rol aan; een speelsheid die verrassend uitpakt in de grote zalen die Een ijskoud wonder aandoet. “Kinderen vinden dat heel overtuigend”, weet Monique uit ervaring. Eerdere stukken van haar trokken volle zalen (zoals dit jaar Toen mijn vader een struik werd, naar een boek van Joke van Leeuwen), dus ze weet waar ze het over heeft. “Ik maak iets van wat ik zie, lees, hoor en geef dat terug aan de wereld. Aan het eind van de voorstelling ligt dat als een uitgepakt cadeau in je handen.”

Door Francine Smink

Een ijskoud wonder is op vrijdag 29 november om 19.30 uur te zien in Schouwburg Almere. 

Gedicht van Sint


maandag 23 september 2013

Tip van Hans: La Dietrich




Beste bezoekers,

Soms kan theater je verrast laten staan tegenover jezelf. Ik had dat vorig jaar tijdens het Oerolfestival op Terschelling. In het programma van dat festival was de voorstelling “ La Dietrich” opgenomen. Eigenlijk vond ik dat op basis van de titel helemaal geen passende voorstelling voor Oerol. Bovendien was hij niet gesitueerd in het landschap zoals dat bij Oerol hoort, maar in een hotel. Maar goed, ik ben op zo’n festival voor mijn werk en probeer dan zoveel mogelijk te zien wat mogelijk interessant zou kunnen zijn of worden voor het programmeren in onze eigen schouwburg. Dus ook toch maar naar La Dietrich.

Ik kan niet ontkennen dat ik met de nodige scepsis het hotel betrad. Bovendien had ik ook geen warme relatie met het repertoire van La Dietrich. Maar ja, wat kan je gebeuren? Bovendien was het slecht weer en binnen was het aangenaam toeven. Mijn scepsis begon al te smelten toen ik de zaal betrad. Fraai ingericht als een dertigerjaren nachtclub, met dito geklede serveersters. Het creëerde direct een theatrale sfeer die je oppakte en een reis in de tijd liet maken.

Toen ook nog de actrice en zangeres Wilma Bakker, op zeer overtuigende wijze La Dietrich tot leven wist te brengen, de zangeres die wereldwijd niet alleen haar publiek, maar ook minnaars en minnaressen verleidde en ook eindeloos kon zwelgen in romantische zelfmedelijden, sloeg mijn scepsis om in enthousiasme. Samen met oogstrelende filmbeelden uit de tijd van La Dietrich zorgde zij voor een prachtige theaterervaring. Direct na afloop van de voorstelling ben ik dan ook naar het gezelschap gestapt. Dit wil ik ook in Almere!! Ik vind het dan ook erg leuk dat dit gelukt is. Van donderdag 3 oktober tot en met zaterdag 5 oktober is La Dietrich (in nachtclubsetting!) te beleven in onze schouwburg . Per avond is er een beperkt aantal plaatsen! Laat u die kans niet ontgaan!!

La Dietrich
do 3 t/m za 5 oktober
meer info en tickets

donderdag 5 september 2013

Blog van Hans: Zin in het nieuwe seizoen




Als het u net zo vergaat als mijzelf, dan kijkt u op dit moment weer uit naar de komende voorstellingen.  Ik kan mij verheugen op de nieuwe ontmoetingen met de artiesten die het komende seizoen in Almere  langskomen, maar vooral ook weer op de ontmoeting met u. Wat dat betreft is het beroep van theaterdirecteur erg bevoorrecht. Ik word betaald om naar voorstellingen te gaan kijken en veel leuke mensen te ontmoeten!  Er is natuurlijk ook een andere zijde. 

Achter de coulissen wordt er met alle medewerkers hard gewerkt om de voorwaarden te creëren  die nodig zijn u een onbezorgde en plezierige avond te bezorgen.  Bijzonder zijn ook de werkdagen. Gedurende het seizoen beginnen die niet zelden rond 09.00 en gaan door tot zo’n 24.00/00.30 uur.

Het bijzondere aan zo’n lange dag is dat ik die ’s morgens nog een beetje moe van de dag ervoor begin. In de loop van de dag echter groeit de energie o.a. door de positieve ontwikkelingen die in de organisatie plaatsvinden en de ontmoetingen met artiesten en bezoekers. Veel energie krijg ik mee als ik zie dat onze bezoekers plezier beleven aan de voorstelling. Het aardige is dat ik van veel artiesten ook te horen krijg dat zij heel veel respons en energie uit de zaal krijgen.  In dit opzicht bent u een bijzonder publiek waar wij als medewerkers ook trots op zijn.

In alle opzichten wordt het komende seizoen voor ons erg spannend. Zet de groei door van het aantal bezoekers dat zich vorig seizoen heeft ingezet ? Hebben wij de goede keuze gemaakt? Het meest spannend is echter de ontwikkeling naar de Hectare Cultuur. U zult bij uw komende bezoek ervaren dat de Kunstlinie uit ons gebouw vertrokken is. In de leeggekomen ruimte is een Kunsthal en een Stadsforum gepland. Dit alles wordt ondergebracht in één organisatie.  Op dit moment vinden de eerste voorbereiding hiervan plaats. In de komende periode zullen wij u hierover regelmatig informeren.  Voor u betekent het dat u bij een theaterbezoek ook nog even kunt binnenlopen bij de Kunsthal en het Stadsforum en uiteraard wordt de horeca niet vergeten. Kortom een aantrekkelijk perspectief! Ik hoop u dan ook in de komende periode weer te kunnen begroeten. Graag tot dan!

Met vriendelijke groet
Hans Kraaijeveld.
Directeur a.i

woensdag 19 juni 2013

Achter de schermen: Voorproefjes voor de marketing



Achter de schermen: trekkenwand #2

Vorige week was het weer zo ver: de periodieke controle van de trekkeninstallatie in Schouwburg Almere. De mannen van Trekwerk B.V. waren druk aan de slag om alle decorconstructies te controleren. Trekwerk B.V. doet dit in ruim 75% van alle theaters in Nederland. Het is een flinke klus om alle constructies te testen, want wist je al dat dat onze Schouwburg één van de grootste trekkeninstallaties van heel Nederland heeft? In dit blog vindt u meer interessante weetjes over de trekkenwand. 

Wist je dat... het hijsen van decorstukken vroeger met de hand gebeurde?
Trekwerk B.V. houdt zich voornamelijk bezig met ‘rigging’ ofwel het elektronisch hijsen en liften van decorstukken. Deze techniek werd pas na 1998 ingevoerd, ten gevolge van de nieuwe Arbowet ‘Norm 2’. Deze wet beschermt theatertechnici tegen te veel fysieke belasting. Dankzij de trekkeninstallatie kunnen decors met een computer bediend worden. Het scheelt dus veel fysieke inspanning, maar vereist daarentegen ook veel meer mentale inspanning..

Wist je dat... je over de constructie heen kon lopen?
Deze constructie is wel 20 meter hoog! Je bevindt je dan boven het podium van de grote zaal. Dit podium is ook nog één van de grootste podia van de theaters in Nederland. Op deze constructie hangen machines die als een katrol werken voor de trekken. Je kunt zo over het hele podium lopen.

Wist je dat... het hijsen van lasten boven personen wettelijk gezien niet is toegestaan.
Dit staat in de algemene richtlijnen voor machines. In theaters wordt het, ondanks alle risico’s, gedoogd. Daarom vraagt deze nieuwe techniek niet alleen om een minimumleeftijd en certificering, maar ook om veel onderhoud. Er moeten maandelijks controles uitgevoerd worden om de veiligheid van het publiek, de artiesten, maar ook van de mensen achter de coulissen te waarborgen. Want stelt u zich eens voor dat er iets mis gaat..

Wist je dat... niet iedereen de trekkenwand zomaar mag bedienen.
Allereerst is er een minimumleeftijd van 18 jaar. Daarnaast vraagt het bedienen van de trekkeninstallatie om certificering. Theatertechnici moeten een wettelijk verplicht certificaat genaamd BTM in hun bezit hebben. Dit staat voor Bedieningsvakman Mechanische Trekwanden. Tijdens deze vierdaagse cursus komen meerdere dingen aan bod, zoals wet- en regelgeving, maar ook het traceren van storingen.

Wist je dat... de maximale belasting per trek maar liefst 500 KG betreft. 
Ook de zijtreks kunnen 500KG dragen. Het is dus tegenwoordig niet eens meer mogelijk om decorstukken met de hand de verplaatsen. In totaal zijn er in onze Schouwburg 21 zaaltreks. Deze zijn 72 meter lang Er is dus ruim 1500 meter aan touw om de decors mee te liften! De zaaltreks kunnen ook nog eens een gewicht 1500KG dragen. Hieronder ziet u een afbeelding van onze Schouwburg met een trek. Aan de trek hangen gewichten van 4x125KG.

Wist je dat... er allerlei eisen zijn waaraan de trekroedes moeten voldoen.
De roedes hangen standaard 20 a 25 cm uit elkaar. Ook hangen ze parallel aan het voetlicht. Per trek is het te belasten gewicht nooit zwaarder dan 75 kg. Het kluitgewicht is nooit zwaarder dan 6 kg. Dit wordt jaarlijks door een inspecteur onderzocht.

Door Lisa Wortel

Achter de schermen: Muurschildering Hoge Foyer


Muurschildering Hoge Foyer

Schouwburg Almere is ontworpen door Japans Architectenbureau SANAA. Kenmerken van SANAA zijn grote hoeveelheden en diverse lichtinvallen. Deze zorgen ervoor dat de eyecatcher van de schouwburg goed tot uiting komt. Zelfs buiten het gebouw!

De eyecatcher van Schouwburg Almere is natuurlijk de prachtige muurschildering in de Hoge Foyer. De muur is maar liefst 24,8 meter hoog en 23 meter breed. Dankzij de glazen wand aan de voorkant van het gebouw is de muur al vanuit de stad te bewonderen. Het is hét kenmerk van de schouwburg.

Het concept van de muurschildering komt van Japanse kunstenaar Michael Lin. Hij raakte geïnspireerd dankzij een patroon in stof dat ontworpen was door Nederlands modebedrijf Vlisco. Dit bedrijf ontwierp op dat moment voor de Afrikaanse markt. Kleding bestond uit prachtige kleuren en diverse ontwerpen. Beeldhouwer Jos Reniers ging met dit idee aan de slag. Hij ontwierp het uiteindelijke dessin van de muurschildering.


De muurschildering is aangebracht door Art Department. Met een team van acht kunstenaars gingen zij aan de slag. Het aanbrengen van de muurschildering begon met het tekenen van het patroon. Vervolgens werden er steeds delen van het patroon geverfd.

Benieuwd naar de muurschildering of andere highlights in de schouwburg, kom vooral even langs!

vrijdag 17 mei 2013

Achter de schermen: opbouw bij Blof



Licht, geluid, decor.. actie!

Helder geluid, de juiste podiumverlichting en fraaie decorstukken. Bij ieder optreden in Schouwburg Almere zijn ze nodig: de theatertechnici. Ze doen er alles aan om samen met de artiest een perfecte show neer te zetten. Naast hun grote mate van verantwoordelijkheid en stressbestendigheid zijn ze oplossingsgericht. Want wat er ook gebeurt, the show must go on!

Vanavond staat niemand minder dan Blof in onze schouwburg! De kaarten zijn uitverkocht en om 13:00 uur vanmiddag kon de opbouw beginnen. Niet alleen de theatertechnici van Schouwburg Almere, maar ook theatertechnici van Blof waren hierbij aanwezig. Deze namen onder andere extra lampen en in dit geval ook de instrumenten met zich mee. In totaal werd er met tien man aan de opbouw gewerkt.

Wist u dat de opbouw ongeveer twee uur duurt? De opbouw van toneelvoorstellingen of klassieke concerten duren vaak veel langer. Denk maar eens aan een grote musicalproductie als Flashdance (volgend seizoen bij ons te zien). Deze moeten allemaal aan de trekkenwand gehangen worden, wat een tijdrovend proces is. De opbouw van deze voorstellingen kan soms wel van negen uur ‘s ochtends tot acht uur ’s avonds duren!





Na de opbouw van het toneel is het tijd om te soundchecken. Dit wordt gedaan door het personeel van Blof. Zij zorgen ervoor dat niet alleen de bedieningspanelen, maar ook de instrumenten goed zijn ingesteld. Dit allemaal voor het perfecte geluid! Tegelijkertijd worden de spotlampen boven in de zaal ingesteld, zodat het podium optimaal verlicht is. Dit wordt handmatig uitgevoerd door de theatertechnici van de schouwburg. Voor de veiligheid dragen zij een tuigje.

Om twaalf uur ‘s avonds is het concert afgelopen. Tenminste, voor de bezoekers van de band. Voor de theatertechnici is dit het moment om weer te beginnen, namelijk aan de afbouw. De volgende dag zijn er alweer nieuwe voorstellingen, dus er is geen mogelijkheid om de spullen te laten staan. Het afbouwen van het podium duurt ruim een uur. De theatertechnicus is dus pas om twee of misschien wel drie uur ’s nachts klaar met werken!

Voor meer informatie over de theatertechniek van Schouwburg Almere kunt u klikken op de volgende link. Geïnteresseerd in nog meer professionals backstage? Zie hier een leuk filmpje: theatervoorstelling ‘Het groot niet te vermijden’ in vogelvlucht.

Door Lisa Wortel